ČO ROBIŤ, AK NIEČO ZLE ZJEME?
Milujete tú atmosféru, kedy prvé teplé večery doslova lákajú von na stretávanie sa s priateľmi a rodinou? Niet divu, že v lete mnoho ľudí neodolá vôni domáceho grilovania a šalátov zo sezónnej zeleniny, nehovoriac o zmrzline a nápojoch s ľadom. Letné radovánky sa nanešťastie sem tam zvrtnú a vy musíte riešiť nevoľnosť po jedle. V ešte horších prípadoch odhalíte konzumáciu pokazeného jedla alebo priamo otravu jedlom či hubami. V takej chvíli rýchlo zakročte! Čo urobiť a ako letným tráviacím ťažkostiam nabudúce predísť?
10 minút čítania
Rizikové faktory letných tráviacich problémov
Letné pochúťky niekedy neurobia tráviacemu ústrojenstvu dobre. Nemusí ísť nutne len o bolesť brucha z prejedenia. Samozrejme, že ťažké tučné jedlá alebo smotanové zákusky môžu podráždiť žlčník alebo zapríčiniť pálenie záhy. Mnohé nástrahy sú ale typicky spojené práve s letným obdobím:
- Vyššie teploty znamenajú rýchlejšiu skazu potravín
Aj baktériám sa vyššie teploty páčia. Niet divu, že sa za horúcich letných dní môžu potraviny veľmi rýchlo kaziť. Obzvlášť veľký pozor je v tomto ohľade treba dať na pokrmy obsahujúce veľa bielkovín – typicky mäso, vajcia a všetky z nich pripravené pokrmy vrátane majonéz, šalátových zálievok, cukrárskych krémov.
- Doprajete si jesť vonku
A na tom nie je v zásade nič zlé. Na pikniku aj na grilovačke je ale nutné nezľaviť z hygienických štandardov. Dobre umyté ruky sú úplnou samozrejmosťou!
- Podľahnete kúzlu sezónneho ovocia
Čerstvá zelenina a ovocie ideálne z ekologického poľnohospodárstva je skutočnou zdravou pochúťkou! Pokiaľ ale nie ste na takú stravu zvyknutí, môže vám ich neprimeraná konzumácia privodiť problémy ako nadúvanie alebo hnačku. Okrem vitamínov a minerálov sú totiž zdrojom jednoduchých sacharidov, cukrových alkoholov a vlákniny. Nebezpečenstvo predstavuje aj konzumácia zle umytého ovocia a zeleniny alebo z nich pripravených štiav.
- Experimenty s chuťovými pohárikmi
Nielen samotné potraviny, ale aj ich nevhodné kombinácie nemusia žalúdok dobre znášať. A ak sa napríklad pustíte do ochutnávania netradičného exotického ovocia, nepodceňte ani riziko alergickej reakcie.
- Cestovanie – faraónova pomsta a mnohé ďalšie
Leto je obdobím prázdnin, dovoleniek aj objavovania exotických krajov. Obzvlášť v oblastiach s teplým podnebím alebo nižšími hygienickými štandardmi vám ale hrozia tráviace ťažkosti. Tráviace problémy turistov v Egypte si vydobyli dokonca vlastnú prezývku – faraónova pomsta. Rozhodne ale nejde o záležitosť týkajúcu sa len tejto konkrétnej destinácie. Nenechajte si dovolenku pokaziť a s predstihom sa zoznámte s prevenciou a efektívnym riešením cestovateľskej hnačky.
Prejsť na článok o cestovateľskej hnačke
Otrava jedlom – na vine sú baktérie
Otravy z jedla (alimentárna intoxikácia) vyvolávajú toxíny produkované baktériami, ktoré sa dostali do jedla či do vody. Baktérie v samotnom jedle už byť nemusia. Pokiaľ ale dokážu ich toxíny odolávať pôsobeniu tepla, vyvolajú kontaminované potraviny tráviace ťažkosti aj po prejdení tepelným spracovaním. Najčastejšími pôvodcami týchto problémov sú baktérie Staphylococcus aureus a Bacillus cereus.
- Zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus) je baktéria prenášaná ľuďmi. Ide o patogénnu baktériu spôsobujúcu napríklad hnisavé zápaly kože. Kontaminácii jedla touto baktériou zabráni dodržiavaniu hygienických opatrení pri príprave potravín a v potravinárskych prevádzkach.
- Bacillus cereus je baktéria, ktorá sa môže množiť v nedostatočne tepelne spracovaných potravinách. Rizikové je napríklad skladovanie jedla (typicky príloh ako ryža či cestoviny) pri izbovej teplote. Najlepšie je preto pripravovať tieto pokrmy bezprostredne pred konzumáciou. Ak ich budete konzumovať až neskôr, nenechávajte ich pomaly chladnúť na linke. Radšej jedlo rýchlo schlaďte a uložte do chladničky. Pri nízkej teplote pod 10 °C sa Bacillus cereus nemnoží. Pred podávaním jedlo znova dôkladne ohrejte.
Prejavy intoxikácie z jedla
Ako sa prejavuje otrava z jedla? Pokiaľ bolo jedlo kontaminované bakteriálnymi toxínmi, nenechajú na seba prejavy dlho čakať. Už za niekoľko málo hodín sa ohlási nevoľnosť, zvracanie, vodnatá hnačka spolu s bolesťami brucha. Našťastie tieto akútne problémy nemávajú dlhé trvanie a po 1-2 dňoch ustupujú. Pri otrave z jedla sa nikdy neobjavuje horúčka a prímesi krvi alebo hlienu v stolici. Ak by sa tak stalo, alebo hnačky do 2 dní nevymizli, treba vyhľadať lekára. Lekár by mal vždy vyšetriť v súvislosti s otravou jedlom deti a seniorov. Otrava jedlom v tehotenstve je potom nebezpečná hlavne z hľadiska dehydratácie.
Teplé a vlhké prostredie nahráva okrem baktérií aj množenie plesní. V nevhodne uskladnených orieškoch alebo obilninách sa môžu rozmnožiť aspergilové plesne. V takých produktoch a dokonca napríklad aj v mlieku kráv, ktoré by boli kŕmené senom kontaminovaným týmito plesňami, sa objavia aflatoxíny. Pretože varením ani inou tepelnou úpravou sa aflatoxíny nezničia, sú aj v potravinách vyrobených z kontaminovaných surovín. Aflatoxíny sú škodlivé pre vašu pečeň. Veľká dávka aflatoxínov naraz môže vyvolať príznaky akútnej otravy sprevádzané pečeňovým zlyhaním. Nebezpečné sú aj malé a časté dávky aflatoxínov, ktoré postupne poškodzujú pečeň. Tento proces môže skončiť až u cirhózy pečene alebo dokonca rakoviny pečene! Preto je dôležitý dôraz na kvalitu aj správne uskladňovanie potravín.
Liečba otravy jedlom
Ako dlho trvá otrava jedlom? Našťastie len krátko. Počas 2 dní príznaky spravidla samy odznejú. Obvykle ako liečebné opatrenie stačí zmierňovať dopady zvracania a hnačky. Na prvom mieste je rehydratácia. Zvracaním a hnačkou totiž telo stráca mnoho tekutín.
Infekcia z jedla
Aj keď otrava jedlom a infekcie z jedla bývajú bežne spájané dohromady, oproti otrave, majú infekcie z jedla (alimentárne infekcie) dlhšie trvanie. Baktérie, ktoré omylom skonzumujete s potravinami nedostačujúcej kvality či spracovania, totiž napáchajú v zažívaní neplechu. Typickou infekciou z jedla je salmonelóza. Štatisticky je ale ešte častejším problémom kampylobakter.
Kampylobakterióza
Najčastejšia bakteriálna infekcia z jedla je kampylobakterióza obvykle spôsobená Campylobacterom jejuni. Ročne sa v SR vyskytuje vo viac ako 17 000 prípadoch (počas pandémia koronaviru (záchyt kampylobakterióz paradoxne poklesol).
- Prejavy kampylobakteriózy
Inkubačná doba kampylobakteriózy je 2-5 dní. Po zjedení jedla kontaminovaného touto baktériou sa po tejto dobe objaví hnačka a horúčka svedčiacie o prebiehajúcej infekcii. Sila príznakov môže byť rôzna. Zatiaľ čo niekoho prejde len ľahká hnačka, u ťažkých prípadov sprevádzaných silnými hnačkami s prímesou krvi môže byť potrebná aj hospitalizácia a cielená antibiotická liečba.
- Zdroje kampylobakterií
Zdrojom nákazy je najčastejšie surové hydinové mäso. Zatiaľ čo v čreve vtákov kampylobakterie žijú ako "dobré" baktérie, u ľudí sa o tom hovoriť nedá. Kampylobakterie sú v prírode hojne rozšírené. Z trusu vtákov a ďalších zvierat sa dostávajú do vonkajšieho prostredia aj vody. Práve kontaminovaná voda sa môže stať pri nechcenom glgnutí zdrojom nepríjemnej hnačkovej epizódy počas letného kúpania v rybníku.
Základom prevencie bakteriálnej infekcie z kuracieho či iného hydinového mäsa je dostatočná tepelná úprava. Dobrý pozor pri manipulácii so surovým mäsom dajte na to, aby mäso alebo riad, s ktorým bolo v kontakte, neprišlo do styku s hotovými potravinami alebo nádobami na ne. Kritickým bodom je často umývanie mäsa, kedy sa baktérie môžu šíriť aj v miniatúrnych vodných kvapôčkach po kuchyni.
Kampylobakterie nežijú len s operencami. Človek sa môže nakaziť aj od iných zvierat. Rizikové v tomto ohľade (hlavne pre deti) sú šteniatka mladšie ako pol roka. Pretože pomaznanie s takým malým chlpáčikom s obrovskými očami naozaj nie je možné odolať, dôrazne deti poučte, že po kontakte so psíkom sa musí vždy dobre umývať ruky!
Salmonelóza
Salmonela je veľmi obtiažna baktérie. Medzi jej nepríjemné vlastnosti patrí to, že sa dokáže množiť aj pri nízkych teplotách od 7 °C do 46 °C. Takže ani potraviny uchovávané v chlade nie sú úplne v bezpečí.
- Prejavy salmonelózy
U salmonely príznaky rámcovo zodpovedajú prejavom infekcie z jedla. Pretože inkubačná doba salmonelózy sa pohybuje medzi 6-48 hodinami, kŕče v bruchu po jedle, nevoľnosť, zvracanie a hnačky sa prejavia skôr ako napríklad u kampylobakteriózy. Na rozdiel od otravy jedlom príznaky infekcie sprevádzajú vysoké horúčky až okolo 39 °C. Hnačková stolica je typicky sfarbená do zelena, objavuje sa aj prímes krvi. Kvôli silným hnačkám hrozí ťažká dehydratácia. V najhorších prípadoch môže skončiť až zlyhaním obličiek!
- Zdroje salmonely
Zdrojom salmonely môže byť surové mäso. Častými zdrojmi sú surové vajíčka (predovšetkým tie domáce) a nepasterizované mlieko. Samozrejme tiež všetky pokrmy pripravené z týchto ingrediencií sa môžu stať liahňou salmonel, pokiaľ neboli dostatočne tepelne spracované. Rizikové môžu byť rôzne cukrárske krémy, šalátové zálievky, majonéza, ochutnávanie surového cesta pri pečení, a áno, aj krémová zmrzlina.
Aby nákaza salmonelou prepukla, nestačí obvykle zjesť len pár baktérií. Infekčná dávka pre dospelého človeka je niekoľko tisíc baktérií. Ale… výrazne citlivejšie sú k salmonelám napríklad deti, a preto salmonela u detí spôsobí hnačku veľmi ľahko. V nebezpečenstve sú tiež pacienti užívajúci lieky na zníženie kyslosti žalúdka – antacidá. Menej kyseliny v žalúdku totiž znamená väčšiu šancu pre salmonely, že sa živé a zdravé dostanú až do čreva. Pacienti so zníženou imunitou (v dôsledku imunosupresívnej liečby alebo vážneho ochorenia) sú ohrození rozšírením salmonely z čreva a napadnutím ďalších orgánov.
Ste tehotná? Tieto potraviny si radšej odpustite!
Tehotenstvo je čas mnohých zmien a tiež mnohých obmedzení. Pre zdravý rast a vývoj svojho bábätka musí mamička viac dbať o svoje zdravie a bezpečné stravovanie. Vyhnúť sa preto musí aj niektorým potravinám, ktoré môžu byť rizikové z hľadiska intoxikácií jedlom:
- surové ryby (napr. sushi), tatarák, nedostatočne tepelne spracované mäso,
- surové vajcia alebo vajcia málo tepelne spracované (napr. vajcia na hniličku),
- nepasterizované mlieko a výrobky z neho (napr. mäkké zrejúce syry),
- krémová zmrzlina alebo ľad z neznámych či nedôveryhodných zdrojov.
Ako sa liečia infekcie z jedla
- Rehydratácia
Hnačku a zvracanie je nutné vyvažovať zvýšeným podávaním tekutín. Pri akútnej hnačke by dospelý človek mal piť 3-4 l vody denne. Malé deti sú ešte viac ohrozené dehydratáciou. Dojčatá by mali prijímať pri hnačke každý deň 150 ml tekutín na každý kilogram hmotnosti. U batoliat a väčších detí tento pomer potom postupne klesá. Citliví na dehydratáciu sú aj starší ľudia. Vhodnými nápojmi sú minerálne vody bez bubliniek a čierny čaj (pre deti bezkofeínový). Výbornú službu pri rehydratácii vám urobia rehydratačné roztoky obsahujúce minerály priamo na mieru potrebám dehydratovaného organizmu. Možné je použiť i iontový nápoj.
- Diétne opatrenia
Strava pri hnačke by nemala obsahovať tuky. Vhodné je staršie pečivo, sucháre, ryža, zemiaky. Postupne je možné pridávať banány, jablčné výživy a neskôr aj nízkotučné mliečne výrobky až k prechodu na normálnu stravu.
- Liečba hnačky
1. Adsorbujúce prípravky
Na liečbu hnačky využite lieky a zdravotnícke pomôcky, ktoré viažu bakteriálne toxíny. Môže ísť napríklad o klasické živočíšne uhlie alebo diosmektit.
2. Probiotiká
Pokiaľ bude črevo osídlené “dobrými” baktériami, na tie patogénne už nezostane miesto. Preto sú probiotiká veľmi vhodným prípravkom. Po hnačke navyše pomôžu v čreve obnoviť zdravú mikrobiálnu rovnováhu.
3. Lieky na spomalenie pohybu čriev
Typickým zástupcom liečivej látky tlmiacej črevnú peristaltiku je loperamid. Napriek tomu, že lieky z tejto skupiny pomáhajú chrániť pred dehydratáciou, pri vzniku horúčky alebo pri prítomnosti krvi alebo hlienu v stolici sa nesmú používať!
4. Črevná dezinficiencia
Voľnopredajné lieky na „dezinfekciu čriev“ zaberú len proti niektorým pôvodcom infekčnej hnačky.
5. Antibiotiká
Na liečbu antibiotikami pristupujú lekári len pri závažnom priebehu alimentárnej infekcie.
- Zrážanie horúčky
Pokiaľ je sprievodným symptómom vysoká horúčka, zrazte ju bežnými liekmi proti horúčke. Ide však len o stlmenie príznaku, tieto lieky infekciu z jedla neriešia.
Kedy ísť s otravou z jedla k lekárovi?
- Ak je chorým malé dieťa, senior alebo osoba s oslabenou imunitou.
- Hnačka alebo vracanie neodznie počas 2 dní.
- Máte horúčku.
- Objavia sa známky dehydratácie.
- V stolici sa objaví krv alebo hlien.
- Objavia sa ďalšie nečakané príznaky napríklad zmätenosť, ťažké dýchanie a iné.
Pár tipov na bezpečné grilovanie
Parné leto a manipulácia so surovým mäsom, oboje patrí na grilovanie. Máme pre vás preto pár jednoduchých tipov, ako sa vyhnúť nástrahám v podobe kontaminácie jedla baktériami:
- Dbajte na umývanie rúk pred manipuláciou s potravinami, po manipulácii so surovým mäsom aj bezprostredne pred jedlom.
- Mäso až do prípravy na grile skladujte v chlade.
- Zeleninu k mäsu pred konzumáciou starostlivo umyte.
- Zabráňte tomu, aby na grile bolo v tesnej blízkosti ešte neugrilované mäso s už hotovými kúskami alebo zeleninou.
- Mäso musí byť aj vo svojom strede dobre tepelne upravené.
- Na hotové a surové kúsky majte zvláštny riad vrátane nožov.
- Všetky potraviny zakrývajte, aby na ne nemohol sadať hmyz
- Ugrilované kúsky sa hodia na bezprostrednú konzumáciu.
Klobásový jed
Príkladom intoxikácie z jedla je aj otrava botulotoxínom prezývaným „klobásový jed“. Botulotoxín produkujú klostridie konkrétne Clostridium botulinum. Ide o baktérie, ktoré k svojmu životu nepotrebujú kyslík. Vyskytnúť sa môžu v starých konzervách, rizikové sú domáce zavarené paštéty, mäsa alebo aj zelenina. Že sú vo vnútri baktérie neprezradia ani zápach ani chuť. Varovným príznakom ale môže byť vypuklé viečko. Klostridie totiž produkujú svojim metabolizmom plyny. Otrava botulotoxínom je extrémne závažná. Klobásový jed je neurotoxický, spôsobí ochrnutie svalov. Prvými prejavmi otravy býva bolesť svalov a rozmazané videnie. Neskôr môže dôjsť až k zástave dychu. Postihnutý potrebuje okamžitú a rýchlu lekársku pomoc!
Botulizmus u dojčiat
Klostridie môžu tiež za botulizmus u dojčiat. U malých detí do 1 roku veku ešte nie je črevo osídlené bežnými baktériami ako u dospelých. Zatiaľ čo u dospelých by sa v čreve kvôli prítomnosti iných baktérií klostridia nemnožili, u malých detí môžu vyvolať zápal. Pretože sa klostridie môžu vyskytnúť v mede, v dôsledku nedostatočnej hygieny počas jeho spracovania, neodporúča sa z opatrnosti dávať med deťom mladším ako 1 rok.
Klobásový jed botulotoxín spôsobujúci svalovú paralýzu je rovnaká látka, ktorá sa využíva v estetickej medicíne na vyhladenie mimických vrások. Efekt botulotoxínu na vrásky ale nie je trvalý a sú potrebné jeho opakované aplikácie. Prekvapivo má botox aj mnohé ďalšie medicínske využitie napríklad v liečbe nadmerného potenia alebo kŕčových stavov.
Hubová sezóna začína!
Čakáte na okamih, ke´d vo večerných správach vyhlásia hubovú sezónu, alebo do lesa vyrážate o týždeň skôr? Či už ste vášniví alebo sviatoční hubári, musíte byť obozretní, čo kladiete do košíka. Zbierajte len tie jedlé huby, ktoré bezpečne spoznáte. Z lesa by ste si inak mohli doniesť v lepšom prípade nejedlé huby, v horšom prípade potom huby jedovaté.
Intoxikácia hubami
Priebeh intoxikácie hubami môže mať rôzne podoby. Niekedy sa počas prvých 8 hodín od konzumácie jedovatej huby prejaví nevoľnosť. Nemusí to ale byť pravidlom. Otrava hubami sa môže prejaviť až po 3-4 dňoch zlyhaním pečene alebo obličiek. Podľa druhu huby, ktorý otravu vyvolal, sa môžu objaviť aj zmätenosť, halucinácie, kŕče a iné.
Prvá pomoc pri otrave hubami
- Intoxikácia hubami je závažný stav, zavolajte preto postihnutému rýchlu záchrannú pomoc alebo kontaktujte Národné toxikologické informačné centrum (NTIC).
- Ak je pacient pri plnom vedomí, pokúste sa šetrne vyvolať zvracanie.
- Podajte postihnutému 5-10 tabliet aktívneho uhlia. Tablety je vhodné rozhrýzť alebo vopred rozdrviť a zapiť väčším množstvom vody.
- Postihnutého sledujte a kontrolujte u neho základné životné funkcie až do príchodu záchranárov.
- Pokiaľ je to možné, zaistite vzorku skonzumovaných húb pre toxikologickú analýzu.
V prípade akejkoľvek otravy alebo podozrenia na otravu kontaktujte Národné toxikologické informačné centrum. Operátori vám podľa informácií o pacientovi poradia, ako správne postupovať pri poskytovaní prvej pomoci. Toxikologické informačné centrum funguje 24 hodín denne pre celú SR. Poskytuje informácie pre všetky druhy otráv napríklad lieky, domácimi chemikáliami, rastlinami, hubami. NTIC podáva telefonické konzultácie počas pracovnej doby v čase do 15:30 hod. na telefónnych číslach: 02/ 5477 4166, 0911 166 066. Po 15.30 hod., počas pohotovostnej služby a počas víkendov na telefónnom čísle: 02/ 5477 4166. Pre prípad nutnosti poskytnutia prvej pomoci odporúčame mať domácu lekárničku vybavenú tabletami čierneho uhlia.
Ako vyvolať zvracanie pri otrave
Nie u všetkých druhov otráv je vhodné vyvolávať zvracanie. Napríklad pri otrave hubami by ste sa ale o šetrné vyvolanie vracania mali pokúsiť. Zvracanie sa snažte vyvolávať iba u postihnutých osôb, ktoré sú pri plnom vedomí a spolupracujú!
Na vyvolanie zvracania je vhodné podráždiť zadný koreň jazyka. U sediaceho postihnutého v predklone sa pokúste 2 prstami dotykom vzadu v krku vyvolať dáviaci reflex. Vyvolanie zvracania ale nemusí byť úspešné. V takom prípade sa s ním príliš nezdržujte a podajte postihnutému rovno aktívne uhlie a dostatok tekutín.
Na vyvolávanie zvracania sa neodporúča používať nástroje napríklad lyžicu. U postihnutej osoby by mohlo totiž dôjsť k poraneniu. Ani tradovaný recept na vyvolanie zvracania pomocou teplej slanej vody nie je vhodný. Slaný roztok totiž obsahuje veľké množstvo sodíkových iónov. Ich nadbytok môže privodiť rozvrat vnútorného prostredia organizmu.
Bylinky a im podobné jedovaté rastliny
Zámena jedovatej rastliny za bylinku sa môže veľmi nepekne vypomstiť.
Medvedí cesnak – vzácna jarná liečivka
Nížiny a lužné lesy na jar na krátko ozdobia medvedí cesnak. Táto bylinka s cesnakovou chuťou ale môže byť ľahko zamenená za iné jarné rastliny. Vzhľadom podobné medvediemu cesnaku sú listy zatiaľ nerozkvitnuté konvalinky. Zámena je možná ale aj s inou jedovatou rastlinou - Jesienkou obyčajnou.
Toxíny sa vo veľmi malých podprahových koncentráciách môžu objavovať aj v niektorých bežných potravinách. Typickým príkladom sú zemiaky. Zemiakové hľuzy môžu totiž obsahovať minimálne množstvo solanínu. Solanín je alkaloid, ktorý by vo väčších koncentráciách poškodil pečeňové bunky. Jeho koncentrácia sa zvyšuje pod šupkou u na slnku zelenkastých zemiakov alebo v mieste rastúceho klíčka, ktoré je nutné pred varením dôsledne odstraňovať. Ďalšie alkaloid tomatín potom obsahujú nezrelé plody paradajok.
Bobule lákavé na pohľad
Všetky lesné plody nie sú čučoriedky. Dospelý by si asi málokedy pomýlil čučoriedku s ľuľkovcom alebo vraním okom, deti ale nástrahy prudko jedovatých lesných plodov obvykle nepoznajú. Ale aj lákavo červené bobuľky okrasných tisov sú veľmi nebezpečné a hlavne oveľa dostupnejšie ako lesné bylinky. Dieťa by sa preto malo skoro a dobre naučiť, že neznáme bobule sa nejedia.
Ale pozor aj na najmenšie deti, obzvlášť tie najzvedavejšie, ktoré sú práve v období, keď „ochutnávajú“ svet. Nie je vôbec od veci, aby rodičia mali ľahké povedomie o jedovatosti a nejedovatosti izbových rastlín či kvetov na vlastnej terase. V prípade nehody, kedy by dieťa zjedlo časť nejakej jedovatej rastliny, kontaktujte Národné toxikologické informačné centrum.
PharmDr. Matyáš Palan
Zdieľajte tento článok
Súvisiace produkty
ENHYDROL Forte 10 vrecúšok
Skladom v e‑shope
6,19 €
ENTEROL 250 mg 10 kapsúl
Skladom v e‑shope
6,59 €
ENDITRIL 100 mg 10 kapsúl
Skladom v e‑shope
7,09 €
SMECTA GO 12 vrecúšok
Skladom v e‑shope
6,39 €
ENTEROSGEL 225 g
Nedostupné
16,29 €
Súvisiace otázky z poradne
-
12. 05. 2022
Ktorý liek je vhodný na hnačku?
Dobry den, prosim aky je rozdiel medzi liekom imodium a enditril, ktory je vhodnejsi pri akutnej hnacke, spojenej aj s teplotou, dakujem
-
26. 07. 2022
Ktorý prípravok je vhodný na prevenciu cestovateľskej hnačky?
Dobry den, ideme so 6-rocnym dietatom do Turecka. Chcela som mu dat preventivne na mikrofloru Hylak alebo Nekadex. Prosim Vas, co by ste mi odporucili? Dakujem.
-
24. 08. 2022
Ktoré probiotiká sú vhodné pri hnačke?
floraliv je spavna varianta aby sa mi stolica spevnila a zaroven hnacka zlepsila?
Dobrý deň,
ďakujem za otázku.
Ak hnačka trvá viac ako 3 dni a je spojená s vysokou teplotou - horúčkou, odporúčam Vám bezodkladne návšetvu lekára.
Ak príčinou hnačky je infekcia ( bakteriálna alebo vírusová) alebo potravinová intoxikácia, vhodnejšou voľbou je Enditril. Čo sa týka účinnosti, sú rovnako účinné - majú rýchly nástup účinku, zniženie frekvencie stolice, dobu trvania hnačky, Enditril rýchlejšie priniesie úľavu od bolesti brucha, nespôsobí zápchu ani nadúvanie. Liek Imodium je vhodný ako 1. pomoc, ak potrebujete cestovať alebo pracovať a hnačka nie je žiadúca.
Imodium cps. obsahuje účinnú látku loperamid. Používa sa na symptomatickú liečbu akútnej načky u dospelých a detí od 6rokov. Nepodáva sa dlhšie ako 48hod. Ak počas 48 hodín od užívania Imodia nenastane zlepšenie, je potrebné liek vysadiť a poradiť sa s lekárom. Imodium znižuje motilitu a peristaltiku ( pohyb čriev) a nutkanie na stolicu. Nepodáva sa pri infekčnej hnačke. Musí sa vysadť hneď, ak sa objaví zápcha, nadúvanie alebo črevná neprechodnosť. Nemá sa používať na primárnu liečbu akútnej dyzentérie (ak je prítomná krv v stolici a vysoká horúčka).
Enditril obsahuje účinnú látku racekadotril. Používa sa na symptomatickú liečbu akútnej hnačky, keď nie je možná liečba príčiny. Podáva sa 3x denne 1 kapsula pre hlavnými jedlami. Liečba pokračuje tak dlho, kým nebudete mať 2 stolice normálne (neužívať dlhšie ako 7 dní). Môže sa kombinovať s Imodiom. Enditril znižuje hypersekréciu vody a elektrolytov. Má rýchly protihnačkový efekt. Je vhodný aj pri infekčných hnačkách. Nespôsobuje nadúvanie ani sekundárnu zápchu.
Počas liečby je potrebné striktne dodržiavať pitný režim -4ldenne ( sladký čaj, minerálôka, ORS, vhodná diéta bez tukoc a veľmi sladkých jedál. Vhodnejšie sú momnetálne pre Vás potraviny s obsahom škrobu - ryža, zemiaky, cestoviny, pečivo, mrkva, jablko, banány.
Ako doplnok odporúčam užívanie probiotík - BIOPRON Forte 60 kapsúl. Prajem Vám skoré uzdravenie.
S pozdravom a želaním krásneho dňa
PharmDr. Lenka Balážová
odborný zástupca BENU SK 77