Ako na cestovateľskú hnačku

AKO NA CESTOVATEĽSKÚ HNAČKU

PharmDr. Lenka Balážová

PharmDr. Lenka Balážová

Hnačka patrí medzi najčastejšie zdravotné problémy, ktoré nás postihujú nielen na dovolenke, ale aj keď zjeme niečo nevhodné alebo niečo, na čo nie sme zvyknutí. Lekári ho popisujú ako nadmerné vyprázdňovanie, viac ako dvoch riedkych stolíc, ktoré je prepojené s teplotami, nevoľnosťou a kŕčmi.

  • Trávenie
  • Cestovanie

6 minút čítania


Priebeh nekomplikovanej hnačky Priebeh nekomplikovanej hnačky

Začiatok býva náhly. Postihnutého trápi 3-5 typicky vodnatých stolíc denne, spojených s kŕčmi v bruchu. Hnačku sprevádza celková slabosť a nevoľnosť a horúčka sa vyskytuje v ťažkých prípadoch, kedy v týchto prípadoch  hrajú úlohu aj menej obvyklé mikroorganizmy, typicky na dovolenke. Problémy sa v 90% vyriešia do 1 týždňa, ďalších 8% do jedného mesiaca.

Ak má vaša stolica výrazné sfarbenie, je potrebné sa najskôr pozastaviť nad stravou, ktorú ste naposledy požil. Sfarbenie do červena spôsobí červená repa, čučoriedky, paradajky ale aj potraviny s vyšším množstvom železa. Ak sledujete na povrchu stolice, v mise aj na toaletnom papieri jasne červenú krv pri hnačke, je nutné riešiť celý priebeh hnačky aj krvácanie s lekárom. Ďalšou neobvyklou farbou môže byť čierna, žltá a zelená. Všetky tieto farby môžu spôsobiť potraviny, ale aj závažné ochorenia. Ak vysledujete, že sa vám v strave nič podobne farebného nevyskytlo a sfarbenie trvá niekoľko dní, obráťte sa s touto anomáliou na svojho lekára. Sfarbenie môže byť príznakom bakteriálnej aj vírusovej infekcie, poškodenia sliznice čreva, ulceróznej kolitídy, Crohnovej choroby, celiakie, ale aj syndrómu dráždivého čreva a rakoviny.

Cestovateľská hnačka Cestovateľská hnačka

Cestovateľská hnačka má aj svoje typická vlastné pomenovanie, podľa turistickej oblasti, v ktorej sa cestovateľ práve nachádza. V Mexiku vás najčastejšie postihne Montezumova pomsta, v Egypte potom Faraónova kliatba. Ich inkubačná doba je až 3 dni od kontaktu s baktériou. Pôvodcom bývajú Salmonely, Shigelly (pôvodca úplavica), Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, niektoré kmene Escherichia coli a vírusy. Ide väčšinou o akútnu hnačku a v tomto prípade sa ani pôvodcovia hnačky nezisťujú. S hnačkou sa možno najčastejšie stretnúť pri cestách do trópov a subtrópov, ako je napr. Afrika, južná Amerika, juhovýchodná Ázia či Stredný východ. Hnačkami najčastejšie trpia osoby, ktoré cestujú z krajín s dobrou hygienickou úrovňou do oblastí  s nižším hygienickým štandardom. V takýchto prípadoch môžu pomôcť najrôznejšie probiotiká v kombinácii s liekmi na akútne hnačkové stavy, napríklad Enterol- tie by ste so sebou mali mať pribalené v každom prípade.

Iné príčiny hnačky Iné príčiny hnačky

Ďalšou veľmi častou príčinou je záťaž tráviaceho systému nevhodnou stravou. Aj úplne nezávadné potraviny môžu byť príčinou hnačky. Môže sa jednať o stravu neobvyklú alebo nedbalo upravenú, alebo aj o jej nadmerné množstvo. Hnačku spôsobuje nadmerná konzumácia citrusových plodov a fazule. Ak sa stanete obeťou skazeného, ​​alebo starého jedla je potrebné sa zamyslieť nad správnou skladbou stravy, ale aj riadnou úpravou a uskladnením mäsa a zeleniny a dávať si pozor v obľúbených exotických reštauráciách aj u nás.

Prvá pomoc pri hnačke Prvá pomoc pri hnačke

Pri hnačkách je dôležité udržať správne zavodnenie organizmu. K tomu je vhodný buď čaj, alebo minerálka. Je dobré sa snažiť o dostatočné pokrytie strát vody, minerálov a iónov najlepšie nemastnými vývarmi a iónovými nápojmi. U ohrozených a kritických pacientov sa podávajú tzv. orálne rehydratačné roztoky s odporúčaným zložením. Potrebná je aj zmena jedálnička. Na črevo majú upokojujúci účinok v prvých dňoch len sucháre, biele rožky či kukuričné ​​chrumky . V ďalších dňoch môžete zaradiť uvarenú mrkvu s ryžou, banány a najemno nastrúhané jablko. Naopak úplne nevhodné sú potraviny vyprážané a mastné, teda aj nediétne.


Hnačka u detí a dojčiat Hnačka u detí a dojčiat

Pri hnačke u detí musíme byť obozretnejší ako u dospelého človeka, pretože sú detská telá krehkejšie a náchylnejšie na stratu tekutín. Ľahšiu hnačku bez teplôt a bez známok dehydratácie zvládnete u starších detí aj sami doma. Stačí, keď upravíte stravu a prípadne pridáte rehydratačný roztok Kulíšek.


Lekára by ste mali navštíviť, ak:

  • sa hnačka objaví u dieťaťa mladšieho 6 mesiacov,
  • má dieťa zvýšenú teplotu dlhšie ako 24 hodín,
  • je v stolici krv,
  • hnačka trvá dlhšie ako 4 dni,
  • má dieťa silné bolesti brucha.

Liečba hnačky  Liečba hnačky

Liečba hnačkových príznakov je liečbou symptomatickou. Tá sa môže líšiť podľa toho, či sa jedná o hnačku u detí alebo u dospelých osôb.

Čo pomáha na hnačku:

  • Probiotiká (Hylák FORTE, Enterol) - obnovujú prirodzené osídlenie čreva baktériami telu priaznivými, čím posilňujú nešpecifickú imunitu a znižujú dobu výskytu a početnosti hnačky.
  • Črevné adsorbenciá (SMECTA, AKTÍVNE UHLIE) - adsorbenciá sú lieky na hnačku s veľkým aktívnym povrchom, ktorý majú schopnosť viazať na svoj povrch značné množstvo látok, a tým napomáhajú odstránenie toxínu z tela.
  • Črevné dezinficiencia (ENDITRIL) –podávajú sa pri hnačke s predpokladanou bakteriálnou príčinou. Užívajú sa len krátkodobo a len u dospelých osôb.
  • Inhibítory črevnej motility (IMODIUM - pôsobia ako "spomaľovače" črevných pohybov a tým aj spomaľujú pohyb tráveniny v čreve. Sú veľmi účinné a ich použitie sa odporúča v akútnych a dlhotrvajúcich stavoch.
  • Diéta 

Pokiaľ Vás nečakane chytí hnačka v zahraničí, je lepšie si zakúpiť lieky na hnačku priamo tam. Najpravdepodobnejšie vás totiž napadli baktérie či vírusy typické pre túto oblasť a najlepšie si s ňou poradia aj lokálne lieky.

Čo jesť pri hnačke Čo jesť pri hnačke

Potraviny, ktoré by ste mali jesť pri hnačkových ochoreniach, by sa dali charakterizovať ako nemastné, neslané a chuťovo nevýrazné. Musíte svoje trávenie šetriť a veľmi ho nedráždiť. Dobrou voľbou sú banány, dusená mrkva,  aspoň deň staré pečivo, piškóty, varené chudé mäso, čučoriedkový kompót. Žiadna gastronomická hitparáda, ale čím rýchlejšie svoje trávenie ukľudníte, tým rýchlejšie sa môžete vrátiť k normálnej strave.


Ako predchádzať hnačke v zahraničí Ako predchádzať hnačke v zahraničí

  • Používajte vo všetkých prípadoch len balenú vodu - na pitie, umývanie zeleniny a ovocia  ako  aj pri čistení zubov.
  • Pred každým jedlom si umyte ruky, ak nemáte tú možnosť - použite bezoplachový dezinfekčný gél.
  • Nepite nápoje s ľadom, v ňom totiž až niekoľko týždňov zvládnu prežívať patogény.
  • Vyhnite sa pokrmom pripraveným v pouličných stánkoch, kde hrozí nedostatočná tepelná úprava.
  • Pri plávaní v bazéne i sprchovaní si  dajte pozor, aby ste neprehltli žiadnu vodu.
  • Neprejedajte sa. Aj veľké množstvo a zbytočne divoké kombinácie nezvyklého jedla môžu spôsobiť hnačkové stavy.

Všetko na hnačku

Súvisiace produkty

Súvisiace produkty


Súvisiace články

Súvisiace články

Všetky články


Hodnotenie

Hodnotenie

Buďte prvý, kto pridá hodnotenie k tomuto článku.