AKÝ JE „ZDRAVÝ“ OBVOD PÁSA?
Obezita je chronické ochorenie, ktoré trápi viac než tretinu slovenskej populácie. Predstavuje problém nielen z estetického, ale predovšetkým zo zdravotného a psychického hľadiska. Je totiž jeden z najvýznamnejších rizikových faktorov KVS, respiračných a reumatických ochorení. Nehovoriac o tom, aký to má vplyv na zdravé sebavedomie a sebadôveru človeka. Všetko o nadváhe a obezite, ale aj o tom ako im účinne predchádzať sa dozviete v článku, ktorý sme pre Vás pripravili.
15 minút čítania
Fakty o nadváhe a obezite
Nadváha a obezita sú 5. najväčším rizikom globálnych úmrtí. Najmenej 2,8 milióna dospelých ľudí na svete zomrie každý rok v dôsledku nadváhy alebo obezity. Nadváha a obezita sú v súčasnosti na vzostupe v krajinách s nízkymi a strednými príjmami, najmä v mestských prostrediach. Viac ako 30 miliónov detí s nadváhou žije v rozvíjajúcich sa krajinách a 10 miliónov v rozvinutých krajinách.
Žiaľ aj situácia na Slovensku kopíruje celosvetový trend. Približne 2/3 Slovákov v dospelom veku od 18 - 65 rokov má buď nadváhu alebo obezitu. Ľudí s obezitou je asi 23 %, pričom prevažujú ženy. Celosvetovo je obezita zodpovedná za 58 % prípadov cukrovky, 21 % prípadov ischemickej choroby srdca, v závislosti od druhu za 8 - 42 % zhubných nádorov a viac ako 10 % úmrtí.
Aký je rozdiel medzi nadváhou a obezitou?
Nadváhu a obezitu definujeme ako abnormálne alebo nadmerné hromadenie tuku, ktoré môže viesť k poškodeniu zdravia. Tuk reprezentuje v organizme hlavnú zásobu energie vytvorenú príjmom potravy, ktorá presahuje momentálnu potrebu organizmu. Minimálny fyziologický podiel tuku v organizme sa udáva u žien 15 % - 17 % a u mužov 12 % – 14 %.
Nadváha je predstupeň obezity. Pre európsku populáciu je podľa kritérií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nadváha definovaná indexom telesnej hmotnosti (body-mass index, BMI) v rozmedzí 25 až 30. Ďalším orientačným ukazovateľom nadváhy je taktiež obvod pása. O nadváhe hovoríme vtedy, ak obvod pása u mužov je nad 94cm a u žien nad 80 cm.
Obezita je chronické ochorenie, ktoré dosahuje epidemické proporcie (postihuje populáciu vo veľkom pomere). Obezitu charakterizuje zvýšenie podielu telesného tuku nad 25 % telesnej hmotnosti u mužov a nad 30 % telesnej hmotnosti u žien. Za obezitu je považovaný obvod pásu vyšší ako 102 cm u mužov a 88 cm u žien a hodnota BMI je nad 30 u belošskej európskej populácie.
! Aktuálne je obezita dokonca závažnejším problémom ako podvýživa !
Máte nadváhu či obezitu?
Na klasifikáciu nadváhy, obezity ale aj podvýživy u dospelých sa používa index telesnej hmotnosti, takzvaný „Body mass index“ (BMI).
Výpočet je rovnaký pre obe pohlavia, ako aj všetky vekové kategórie dospelých osôb. Je však iba orientačný, pretože nemusí zodpovedať rovnakému stupňu nadváhy alebo obezity rôznych jedincov, a to čiastočne kvôli rôznym proporciám v stavbe tela (hromadenie sa tuku v rôznych častiach tela). Nevýhodou BMI je, že nerozlišuje medzi hmotnosťou tuku a hmotnosťou svalov, či vody v organizme. Napríklad jednotlivci s nadpriemerne rozvinutou svalovou hmotou alebo jednotlivci s výraznými opuchmi, môžu mať index telesnej hmotnosti viac ako 30, ale nemajú nadbytok telesného tuku.
BMI vypočítame ako hmotnosť človeka v kilogramoch delených druhou mocninou jeho výšky v metroch (kg/m2).
Napríklad dospelý, ktorý váži 70 kilogramov, a ktorého výška je 1.75 metra, bude mať BMI 22.9.
BMI = telesná hmotnosť (kg) / výška2 (m). |
Hodnota BMI kg/m2 |
Kategória |
Riziko |
18,5 – 24,9 |
norma |
minimálne |
25,0 – 29,9 |
nadváha |
nízke až mierne vyššie |
30,0 – 34,9 |
1.stupeň obezity |
zvýšené |
35,0 – 39,9 |
2.stupeň obezity |
vysoké |
>40 |
3.stupeň obezity |
veľmi vysoké |
Čo spôsobuje našu nadváhu a obezitu?
Vznik nadváhy a obezity najčastejšie spôsobuje nesprávne stravovanie, príčinou je nerovnováha medzi príjmom a výdajom energie.
Nadváha a obezita sú príznakom dlhodobej:
- prevahy príjmu (strava) nad výdajom (napr. cvičenie, dýchanie, trávenie) energie, ktoré vedú k vytváraniu nadmerných tukových zásob,
- zvýšenej fyzickej nečinnosti v dôsledku čoraz sedavejšieho charakteru mnohých foriem práce, zmeny spôsobu dopravy a rastúcej urbanizácie.
Príčiny energetickej nerovnováhy sú komplexné a zahŕňajú faktory:
- genetické (faktory, ktoré sa týkajú dedičnosti a premenlivosti),
- biologické (vek, pohlavie, menopauza, zdravotný stav),
- behaviorálne (životný štýl, stres, diéta, fyzická aktivita),
- psychosociálne (emocionálny stav, pocity, konflikty v rodine, negatívne vnímanie svojho tela, izolácia či predsudky, anorexia, bulímia, ale aj etnická príslušnosť a ich tradičné jedlá),
- environmentálne (faktory, ktoré podmieňujú zdravie, ako je znečistenie vonkajšieho a vnútorného prostredia, nebezpečné chemické látky, hluk, kontaminované potraviny, voda).
Vo väčšine prípadov vedú k obezite geneticky podmienené faktory v kombinácii s nevhodnými vonkajšími podmienkami. Prejedanie sa alebo nevhodná skladba živín zostáva hlavným faktorom vzniku a udržovania obezity.
Deti a nadváha
Vyššie uvedené informácie sa vzťahujú len na dospelých. Na deti a mládež sa vzťahujú štandardné definície nadváhy a obezity detí pre medzinárodné použitie, ktoré odvodila pracovná skupina pre obezitu detí v rámci Medzinárodnej komisie pre obezitu (IOTF). Na hodnotenie hmotnosti detí sa používa napríklad Rohrerov index (podiel telesnej hmotnosti v gramoch vynásobenej číslom 100 ku výške uvedenej v centimetroch umocnenej na tretiu). U detí a mládeže uvedené indexy poskytujú iba orientačné údaje. V dojčenskom a batolivom období nemajú pre klinickú prax veľký význam.
Deti v krajinách s nízkym a stredným príjmom sú zraniteľnejšie voči nedostatočnej výžive pred narodením, v dojčenskom veku a u malých detí. Sú zároveň vystavené pôsobeniu stravy s vysokým obsahom tuku, s vysokým obsahom cukru, s vysokým obsahom soli a s nízkym obsahom mikroživín (vitamíny, minerály, stopové prvky). Tieto potraviny majú tendenciu mať nižšie náklady (cenu), ale aj nižšiu kvalitu živín. S takýmto diétnym vzorcom a v spojení s nižšou úrovňou telesnej aktivity, vedie táto kombinácia k prudkému nárastu detskej obezity.
Kde sa „hromadia“ tuky?
Ako bolo naznačené vyššie, BMI nevypovedá o distribúcii (rozložení) tuku v organizme. U obéznych jedincov s prebytočným tukom uloženým v oblasti trupu a brucha “v tvare jablka” (jedná sa o tzv. androidnú/ centrálnu/ brušnú/ viscelárnu obezitu) je rozvoj zdravotných komplikácii nadváhy a obezity (metabolického syndrómu, inzulínovej rezistencie, poruchy glukózovej tolerancie, cukrovky II. typu a ischemickej choroby srdca) pravdepodobnejší, ako u tých, ktorí majú tuk uložený na bokoch/stehnách, “tvar hrušky”.
Viete aké máte hodnoty viscerálneho tuku?
Na identifikáciu osôb s hromadením tzv. viscerálneho tuku (inak aj orgánový – vnútorný tuk, nie je na rozdiel od podkožného tuku viditeľný na pohľad; ukladá sa vo vnútri brušnej dutiny na životne dôležitých orgánoch, ako je pečeň a srdce), v oblasti brucha slúži pomer obvodu pása a obvodu bokov (WHR = waist/hip ratio). Pás sa meria v najužšej časti, boky v najširšej časti. Za vysokú hodnotu sa považuje hodnota WHR u mužov na úrovni 1 a u žien na úrovni 0,85.
Aký je „zdravý“ obvod pása?
Množstvo tuku uloženého v brušnej dutine môžeme vyhodnotiť meraním obvodu pása. Muži by mali mať obvod pása pod 94 cm a ženy pod 80 cm. S nárastom obvodu pása narastá aj riziko rozvoja srdcovo-cievnych a metabolických komplikácií.
Liečba obezity
Liečba obezity má širšie ciele ako iba samotný pokles hmotnosti.
Najčastejšie liečby obezity sú:
- diéta, pohybová aktivita,
- zmena správania v súčinnosti s behaviorálnou terapiou, medikamentóznou liečbou a bariatricko-metabolickou chirurgiou.
Významný prínos môžeme dosiahnuť aj pri miernom úbytku hmotnosti (5 až 10 % počiatočnej telesnej hmotnosti) a zmene životného štýlu (diétne a režimové opatrenia so zvýšením fyzickej aktivity a zdatnosti). Pozornosť musíme venovať tiež zníženiu obvodu pása a zlepšeniu telesného zloženia – zníženiu telesnej tukovej hmoty.
Veľa ľudí sa snaží o rýchly úbytok hmotnosti a vtedy sa rozhodnú vydržať bez jedla, až pokiaľ nedosiahnu svoju vysnívanú váhu. Nejesť však môže byť nebezpečné pre vaše zdravie! Čo tak radšej skúsiť detoxikáciu organizmu? Oveľa zdravšie je zmenšiť porcie jedla, ktoré konzumujete počas dňa a uistiť sa, že skonzumované potraviny sú pre vás dobré a kvalitné. Tým, že zjete menej kalórií, budete môcť stratiť aspoň nejakú hmotnosť a predídete situácii, že vaše telo si bude ukladať zásoby, lebo sa "bojí", že nedostane najesť
Diéta verzus pohyb
Diéta je synonymum predpísaného spôsobu stravovania, vopred daného, určeného a dodržiavaného.
Dieta býva aj bezlepková či bezlaktózová pri intoleranciách, alebo celiakii. Ak máte daný problém a nedodržiavate diétny režim, váš organizmus nefunguje ako má, pretože bojuje s danými potravinami - čo vedie k oslabeniu imunity, k zníženiu energie - a telo následne hľadá energiu z cukrov a sladkých či slaných (ne)dobrôt.
Pri znižovaní hmotnosti je dôležité mať na zreteli fakt, že chceme minimalizovať stratu svalovej hmoty. Svalová hmota má vyššie energetické nároky (spotrebu energie) ako tuková hmota, dokáže teda „spáliť“ väčšie množstvo energie (kalórií), či už zo stravy alebo z tukových zásob.
Pre zachovanie svalovej hmoty obézneho alebo pacienta s nadváhou je dôležitá kombinácia racionálnej stravy s cvičením. Je známe, že len diétou obézny stráca 75 % tuku a 25 % svalovej hmoty. Pokiaľ obézny pravidelne cvičí (minimálne 4-krát týždenne) je strata tuku 95 % a svalovej hmoty 5 %. Preto spočiatku u cvičiaceho obézneho človeka môže chýbať pokles hmotnosti (rastú svaly), čo je ale väčšia nádej neskôr na udržanie hmotnosti. Pri pravidelnom cvičení je vhodné podporiť premenu tukovej hmoty na svalovú proteínovými výrobkami. Takže, cvičiť, cvičiť, cvičiť!
Prevencia obezity
Obezita patrí dnes medzi najčastejšie metabolické ochorenia, má charakter epidémie a spolu s množstvom svojich komplikácií skracuje vek. Hlavným cieľom prevencie je zníženie počtu nových prípadov obezity. Nezastupiteľnú úlohu v prevencii obezity má tak praktický lekár. Najúčinnejšou prevenciou obezity a rozvoja jej komplikácií je cielená intervencia (zásah) zameraná na zdravý životný štýl.
Všeobecná prevencia obezity sa týka celej populácie rozdelenej podľa vekových skupín a pohlavia, a zameriava sa aj na špecifické skupiny, napr. tehotné ženy.
Základné princípy všeobecnej prevencie obezity:
- udržanie energetického príjmu a fyzickej aktivity v pomere, ktorý zabezpečí dosiahnutie a udržanie primeranej telesnej hmotnosti,
- konzumácia širokého spektra potravín, ktoré zabezpečia príjem všetkých potrebných živín (makro aj mikro živín),
- zvýšenie celkového príjmu polysacharidov (zložených cukrov),
- zníženie podielu tukov, hlavne príjem nasýtených tukov.
K týmto základným bodom možno pridať ďalšie, ktoré sa vyskytujú v prevažnej väčšine odporúčaní:
- zvýšenie príjmu vlákniny a vody,
- konzumácia ovocia a zeleniny (zdroj vitamínov a vlákniny v prirodzenom stave),
- zníženie príjmu cholesterolu,
- zníženie príjmu sodíka (soli),
- zníženie príjmu cukru,
- konzumácia alkoholu v malom množstve alebo vôbec.
Ako sa správne stravovať?
Správne stravovanie je súčasťou zdravého životného štýlu a je teda základným pilierom nášho zdravia. Nenadarmo sa hovorí „sme to, čo jeme“.
Konzumácia zdravej stravy počas celého života pomáha predchádzať podvýžive (vo všetkých jej formách), ako aj celej škále ochorení. Zvýšená produkcia spracovaných potravín, rýchla urbanizácia a zmena životného štýlu, viedli k zmene stravovacích návykov. Ľudia v súčasnosti konzumujú viac potravín s vysokým obsahom energie, tukov, jednoduchých cukrov alebo soli /sodíka a mnohí nejedia dosť ovocia, zeleniny a vlákniny.
Presné zloženie pestrej, vyváženej a zdravej stravy sa líši v závislosti od individuálnych potrieb (napr. vek, pohlavie, životný štýl, stupeň telesnej aktivity), kultúrneho kontextu, miestne dostupných potravín a stravovacích zvyklostí. Avšak základné princípy toho, čo predstavuje zdravú výživu, zostávajú rovnaké.
Pre dospelých má podľa WHO zdravá výživa pozostávať:
- z ovocia, zeleniny, strukovín (napríklad šošovica, fazuľa), orechov a celých zŕn (napríklad nespracovaná kukurica, proso, ovos, pšenica, hnedá ryža).
- z najmenej 400 g (5 porcií) ovocia a zeleniny denne (zemiaky, sladké zemiaky, maniok a iné škrobové korene nie sú klasifikované ako ovocie alebo zelenina).
- menej ako 10% z celkového príjmu energie má byť z jednoduchých cukrov, čo je ekvivalent 50 g (alebo približne 12 čajových lyžičiek) pre osobu so zdravou telesnou hmotnosťou, ktorá spotrebuje približne 2000 kalórií za deň; avšak ideálne menej ako 5% z celkového príjmu energie pre ďalšie prínosy pre zdravie (väčšina jednoduchých cukrov sa pridáva do potravín alebo nápojov výrobcom, kuchármi alebo spotrebiteľmi a prirodzene sa nachádzajú aj v mede, sirupoch, ovocných šťavách a koncentrátoch ovocných štiav).
- menej ako 30% z celkového príjmu energie má pochádzať z tukov. Nenasýtené tuky (napríklad v rybách, avokáde, orechoch, slnečnici a olivovom oleji) sú výhodnejšie ako nasýtené tuky (napr. v tučnom mäse, masle, palmovom a kokosovom oleji, smotane, syre, ghee a bravčovom mäse). Priemyselné trans-tuky (nájdené v spracovaných potravinách, rýchle občerstvenie, občerstvenie, vyprážané jedlá, mrazená pizza, koláče, sušienky, margaríny a nátierky) nie sú súčasťou zdravej výživy.
- z menej ako 5 g soli denne (ekvivalentné približne 1 čajovej lyžičke); odporúča sa jodidovaná soľ.
Pre dojčatá a malé deti WHO v oblasti zdravej stravy odporúča:
V prvých 2 rokoch života dieťaťa optimálna výživa podporuje zdravý rast a zlepšuje kognitívny vývoj. Tiež znižuje riziko vzniku nadváhy, obezity a rozvoja chronických ochorení v neskoršom živote.
Poradenstvo o zdravej výžive pre dojčatá a deti je podobné ako u dospelých, ale dôležité sú aj nasledujúce body:
- deti by mali byť výlučne dojčené (čiže len dojčené) počas prvých 6 mesiacov života,
- dojčatá majú byť dojčené nepretržite do 2 rokov a viac,
- od 6 mesiacov by materské mlieko malo byť doplnené o množstvo adekvátnych, bezpečných a výživných potravín – tzv. príkrmy – odborne komplementárna strava. Soľ a cukor by sa do komplementárnej stravy nemali pridávať.
BIO potraviny
BIO potraviny z čerstvých surovín, ktoré naozaj chutia dobre, nájdete určite v produktoch ALLNATURE = Vysokokvalitné produkty vyrobené v súlade s prírodou a šetriace prírodné zdroje našej planéty.Česká značka zdravej výživy ponúka výrobky pre všetkých, ktorí sa chcú stravovať zdravo Nenechajte sa zlákať nízkou cenou potravín, ktoré nájdete v supermarketoch, alebo fastfoodoch. Naozaj sa za kvalitu v dnešnej dobe neoplatí šetriť, najmä čo sa týka stravovania.
Do receptúr BIO-výrobkov sa dostanú iba starostlivo vyberané ingrediencie. Dôraz sa kladie na suroviny, ktoré sú čo najmenej priemyselne spracovávané. Pomocou šetrného procesu je v nich ale uchované to najlepšie. Nie je potrebné zdôrazňovať, že tieto produkty sú vyrábané bez použitia umelých farbív, ochucovadiel a konzervantov a že v súlade s legislatívou EU o ekologickej regulácii neobsahujú žiadne geneticky upravené zložky.
Zdravé stravovanie – ako si ho udržať?
Ovocie a zelenina
Pre zvýšenie spotreby ovocia a zeleniny:
- vždy pridajte zeleninu do pripravovaných jedál,
- jedzte čerstvé ovocie a zeleninu na desiatu/ olovrant,
- jedzte sezónne ovocie a zeleninu.
Tuky
Zníženie celkového príjmu tukov na menej ako 30 % z celkového príjmu energie pomáha predchádzať nezdravému prírastku hmotnosti dospelých.
Znížením nasýtených tukov na menej ako 10 % z celkového energetického príjmu a trans-tukov na menej ako 1 % z celkového príjmu energie a ich nahradením nenasýtenými tukmi, znižuje tiež riziko vzniku chronických ochorení.
Príjem tukov môžete znížiť:
- zmena spôsobu varenia - odstráňte mastnú časť mäsa; používajte rastlinný olej (nie živočíšny tuk); varte dusením, na pare alebo pečením, radšej ako by ste mali jedlo vyprážať;
- vyhýbajte sa spracovaným potravinám, ktoré obsahujú trans-mastné kyseliny;
- obmedzte spotrebu potravín obsahujúcich vysoké množstvá nasýtených tukov (napr. syr, zmrzlina, mastné mäso).
Cukry
Príjem jednoduchých cukrov má byť nízky počas celého života.
Dôkazy poukazujú na to, že príjem jednoduchých cukrov u dospelých i detí by mal byť znížený na menej ako 10 % z celkového príjmu energie, a že zníženie na menej ako 5 % z celkového príjmu energie prináša ďalšie zdravotné benefity.
Spotreba jednoduchých cukrov zvyšuje riziko zubného kazu. Nadbytočné kalórie z potravín a nápojov s vysokým obsahom jednoduchých cukrov prispievajú aj k nezdravému zvýšeniu telesnej hmotnosti, čo môže viesť k nadváhe a obezite.
Príjem cukru môžete znížiť:
- obmedzením spotreby potravín a nápojov obsahujúcich vysoké množstvo cukru (napríklad cukrom sladené nápoje, sladkosti),
- konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny namiesto sladkostí.
Výživové doplnky pri nadváhe a obezite
Po uvedených informáciách je jasné, že bez zmeny životného štýlu, stravovania a fyzickej aktivity sa schudnúť nedá. Výživové doplnky „na chudnutie“ sú v lekárňach veľmi žiadané.
Najpoužívanejšie výživové doplnky v súlade s pravidlami medicíny založenej na dôkazoch:
1. Vláknina
Má nezastupiteľné miesto v redukčnej diéte. Priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov, znižuje vstrebávanie sacharidov a vedie k pocitu sýtosti. Najviac vlákniny sa nachádza v ovocí, zelenine a v celozrnných múčnych výrobkoch. Existujú dva druhy vlákniny, nerozpustná (celulóza, lignín) a rozpustná (glukomanán, galaktomanán, kyselina algová, lignín, pektín, psyllium). Nerozpustná vláknina sa pri chudnutí neodporúča. Urýchľuje črevnú pasáž a zväčšuje objem stolice, čo môže spôsobiť vyvolanie pocitu hladu, neovplyvňuje vstrebávanie tukov a cukrov. Je vhodná na liečbu zápchy. Naopak, rozpustná vláknina je vhodným doplnkom chudnutia. (TOPNATUR Vláknina rozpustná, MedPharma JABLČNÝ OCOT s vlákninou)
Vláknina sa užíva 15-30 minút pred hlavným jedlom a zapíja sa dostatočným množstvom vody. Dlhodobé podávanie skorocelovej vlákniny (psyllium) je problematické, pretože obsahuje kyselinu fytovú, ktorá okrem iného znižuje i vstrebávanie minerálnych látok. Dlhodobé užívanie teda môže viesť k nedostatku vápnika a horčíka. Ak sa vyberiete touto cestou, odporúčame konzultovať správne užívanie vláknin s výživovým poradcom.
2. Chróm
Chróm prispieva k správnej látkovej premene makronutrientov (sacharidov, tukov a bielkovín), teda k udržaniu normálnej hladiny glukózy v krvi. Chróm tvorí súčasť tzv. glukózového tolerančného faktora, ktorý sa viaže s inzulínom, a tak zvyšuje jeho účinnosť. Podieľa na regulácii hladiny krvného cukru a jeho využití v bunkách. Niektoré štúdie dokonca predpokladajú, že chróm má úlohu pri regulácii príjmu potravy, čo môže byť sprostredkované priamym účinkom na mozog. (BIO-CHRÓM, NATURVITA CHRÓM COMBI, WALMARK CHRÓM FORTE 200 µg 30 tbl)
3. L-karnitín
L-karnitín sa prirodzene tvorí v tele z aminokyselín lyzínu a metionínu. Nachádza sa predovšetkým v červenom mäse (jahňacie, hovädzie), ktoré je najlepšou voľbou pre dopĺňanie karnitínu zo stravy. Dobrými zdrojmi karnitínu sú aj ryby, hydina a mlieko.
L-karnitín prenáša reťazce mastných kyselín do mitochondrie (organely v bunkách slúžiace prevažne na získavanie energie tzv. bunkovým dýchaním ), čo umožňuje bunkám rozložiť tuk a získať energiu z uložených tukových zásob. Vo všeobecnosti sa karnitín používa na podporu redukčných režimov (chudnutia), urýchlenie odbúravania tukov a zlepšenie fyzickej výkonnosti. Podporuje a udržiava rozvoj svalovej hmoty, urýchľuje regeneráciu svalstva po výkone a má ochranný vplyv na srdcový sval. (EDENPharma L-KARNITÍN)
4. Čaje
Extrakt zo zeleného čaju sa nachádza v mnohých prípravkoch určených k redukcii hmotnosti. Za účinky zeleného čaju v procese chudnutia sú zodpovedné hlavne nasledujúce dve látky - epigalokatechín galát, ktorý pôsobí antioxidačne a kofeín.
Všeobecne bylinky sa berú ako "zázračný liek" na chudnutie. Vyskúšajte LEROS NATUR ŠTÍHLA LÍNIA AGROKARPATY Chudnutie alebo AMAZONAS Panenský čaj na chudnutie.
Kofeín sa v tomto prípade vstrebáva pomalšie ako kofeín z kávy, a zabraňuje ukladaniu triacylglycerolov (tvoria väčšinu z tukov v potrave človeka). Komplexným účinokom čaju je lipolýza (proces odbúravania tukov uložených v tukových bunkách) a ovplyvnenie termogenézy (tvorby tepla).
5. Spirulina
Spirulina je sušená biomasa mikroskopickej modrozelenej riasy, ktorá sa skladá z druhu Arthrospira platensis. Okrem vysokého (do 70%) obsahu bielkovín obsahuje aj vitamíny, najmä B12 a provitamín A (β-karotén), a minerály (najmä železo a chróm). Je tiež bohatá na fenolové kyseliny, tokoferoly a kyselinu y-linolénovú. Spirulina neobsahuje celulózové bunkové steny a preto je ľahko stráviteľná. Má schopnosť modulovať imunitné funkcie a vykazuje protizápalové vlastnosti - znižovaním uvoľňovania histamínu žírnymi bunkami. (SPIRULINA EXTRA)
Štúdie spiruliny potrvdili jej účinok pri modulácii telesnej hmotnosti (pokles BMI), znížení chuti do jedla a pri čiastočnej zmene hladín sérových tukov (zníženie celkového cholesterolu).
Zaujímavosťou je, že NASA Spirulinu úspešne používala ako doplnok výživy pre astronautov na vesmírnych misiách.
6. Chlorella
Chlorella je sladkovodná jednobunková riasa zelenej farby, ktorej sa darí najmä v teplom klimatickom páse (rastie predovšetkým v Ázii a Austrálii). Približne 60% obsahu chlorelly tvoria bielkoviny. Prášok z chlorelly vykazuje preventívny účinok proti metabolickým syndrómom, ako je artérioskleróza hyperlipidémia (zvýšenie tukov v krvi) a vysoký krvný tlak. Zistilo sa, že podávanie Chlorelly vulgaris zabraňuje dyslipidémii (porucha metabolizmu tukov) spôsobenej vysokým obsahom tukov v strave, znížením hladín triglyceridov, cholesterolu a voľných mastných kyselín. (Topnatur CHLORELLA Original)
7. Smoothie
Hit súčasnosti! Skúsili ste smoothie? Rozmixovanú zeleninu alebo ovocie podľa vlastnej chuti pripravíte veľmi rýchlo a obsahuje len to, čo naozaj chcete a potrebujete. Výborný zelený zdroj energie je smoothie so spirulinou, zelené uhorkové alebo ovocné. Zvoľte si podľa Vašich preferencií a vaše telo sa vám odmení krásnou pleťou a štíhlejšou postavou.
Vyskúšajte tiež
- TEREZIA Bella linia 60 kapsúl - starostlivo vybrané zložky rastlín, vlákniny a húb majú priaznivý vplyv na metabolizmus tukov a prispievajú k zníženiu hmotnosti.
- EDENPHARMA Slim diet shake - prášok v 3 príchutiach na prípravu proteínového kokteilu.
- COLAFIT Slim s glukomananom - prispieva k regulácii hmotnosti, vďaka obsahu glukomananu.
- GYMBEAM Synefrín 90 tabliet - aktivuje ß-3 adrenoreceptory, ktoré okrem zvýšenia termogenézy podporujú aj štiepenie tukov.
- FORFEMINA - výživový doplnok a bylinný prípravok s mineráliami Forfemina Slim pomáha pri odstraňovaní prebytočnej vody z tela a prispieva ku kontrole telesnej hmotnosti.
Zdroj: PharmDr. Nikola Moravcová
Zdieľajte tento článok
Súvisiace produkty
ADVANCE Garsin 60 kapsúl
Skladom v e‑shope
16,89 €
ASTINA Kilostop balance 60 kapsúl
Nedostupné
17,69 €
TOPNATUR Psyllium fit & slim 200 g
Skladom v e‑shope
9,09 €
Súvisiace otázky z poradne
-
12. 05. 2020
Kedy je vhodné používať Panenský čaj ?
Dobrý deň, chcem sa opýtať, na čo sa používa výživový doplnok Panenský čaj - Amazonas.
-
12. 05. 2020
Aké je zloženie prípravku Livsane Diétny výživový koktejl Jahoda a Jogurt?
zdravim vas, ake su recenzie na tieto pripravky, da sa z nich chudnut? obsahujú zdravé látky, umelé sladilá? kto vyrába tieto prípravky?
dakujem za odpoved -
16. 06. 2020
Ktoré prípravky sú vhodné na zníženie chuti do jedla?
Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať existujú nejaké lieky na zníženie chuti do jedla? Užívam Prednison 20 mg (zvyšuje chuť do jedla) denne a dosť by mi to pomohlo.
Dobrý deň,
ďakujem za otázku.
PANENSKY ČAJ - Amazonas nálevové vrecúška 15x3 g (45 g) sa používa v rámci redukčnej diéty. Vzhľadom k jeho antioxidačnej aktivite bráni predčasnému starnutiu. Môže napomáhať regulovať hladinu LDL/HDL pomer a hladinu cholesterolu v krvi.
Zloženie: Panenský čaj 80 %, list perilly, skorocelový list, garcinia cambogia
Pri redukčnej diéte sa pije dvakrát denne- ráno nalačno a večer pred spaním. Dĺžka odtučňovacej kúry je 30 dní, pred začatím ďalšej kúry sa odporúča prestávka v trvaní piatich dní.
Nálevové vrecko zalejeme 2dl vriacej vody a necháme stáť 10 minút.
Upozornenie: Prípravok nie je vhodný pre deti do 3 rokov. Neodporúča sa pri zápale obličiek a žalúdočnom katare
S pozdravom a želaním krásneho dňa
PharmDr. Lenka Balážová
odborný zástupca BENU SK 77