Čo je celiakia, ako sa prejavuje a ako sa pozná?

ČO JE CELIAKIA, AKO SA PREJAVUJE A AKO SA POZNÁ?

Ľubica Sobčáková

Ľubica Sobčáková

Celiakia je autoimunitné ochorenie, kedy je človek citlivý na lepok obsiahnutý v obilí a pôsobí mu typické problémy sliznice tenkého čreva. Je to odborný názov pre neznášanlivosť, intoleranciu lepku.

  • Trávenie
  • Životný štýl

7 minút čítania


Čo je celiakia a kto ňou trpí Čo je celiakia a kto ňou trpí

Celiakia je  autoimunitné ochorenie, ktoré sa prejavuje zápalom sliznice tenkého čreva. Ak sa toto ochorenie nediagnostikuje včas,  môže viesť až k absolútnej strate klkov a mikroklkov, ktoré prirodzene zväčšujú povrch tenkého čreva. Takýmto zmenšením povrchu sa výrazne znemožňuje a znižuje schopnosť vstrebávania a trávenia živín, ako je aj lepok. Celiakiou trpia ako deti tak aj dospelí po celom svete bez ohľadu na vyspelosť krajiny alebo stravovacie návyky. Nejedná sa však o alergiu, ako ju často široká populácie nesprávne zamieňa kvôli podobným príznakom. Alergia na lepok existuje samozrejme tiež, ale priebeh reakcie tela je odlišný. Poďme si ukázať, aké tri varianty reakciou na lepok rozdeľujeme.

Tri zradné reakcie na lepok Tri zradné reakcie na lepok

  • Pri celiakii vzniká autoimunitná reakcia na lepok na sliznici tenkého čreva. Následkom zápalového procesu je vyhladenie klkov a nedostatočné vstrebávanie živín. Príznaky celiakie sa prejavia pozvoľne, niekoľko hodín po požití lepku.
  • Lepok u alergikov pri kontakte s tenkým črevom vyvolá alergickú reakciu a opuch sliznice. Problémy sa prejavia bolesťou, hnačkou a plynatosťou niekoľko minút po konzumácii lepku. Okrem toho sa vyskytne škrabanie a opuch v hrdle, dýchavičnosť a žihľavka.
  • Tretím typom intolerancie lepku je neceliakálna citlivosť na lepok,  kedy nie je pozitívna diagnóza celiakie, ale aj napriek tomu vylúčenie lepku z jedálnička spôsobí značnú úľavu od tráviacích  ťažkostí.

Čo je lepok a kde sa vyskytuje Čo je lepok a kde sa vyskytuje

Lepok je komplex bielkovín, ktoré sa nachádzajú v časti obalu zŕn obilnín, ako sú pšenica, raž, jačmeň a ovos. Tieto obilniny sú pre väčšinu populácie súčasťou tradičnej kuchyne. Lepok z obilnín dodáva cestu pružnosť a gumovosť a lepí jednotlivé časti dokopy. Z takéhoto cesta sa dobre pečie a výsledný produkt, je nielen chutný, ale aj pekne drží svoj tvar. Zdravý človek zvládne lepok štiepiť a ďalej spracovávať. Tráviaci trakt celiatikov lepok spracovať nevie a spôsobí mu zdravotné ťažkosti.

Čo sa deje v tele pri intolerancii na lepok? Čo sa deje v tele pri intolerancii na lepok?

Na celiakiu existuje genetická predispozícia, teda časť sekvencie v génoch, ktorá prepuknutie choroby priamo podmieňuje. Avšak nie u každého, kto genetickú predispozíciu má, sa celiakia v priebehu života prejaví. Podstatou je porucha imunity sliznice tenkého čreva, ktorá reaguje na prítomnosť lepku a prolaminy v obilninách neprirodzeným a abnormálnym spôsobom. Pri kontakte a prechode lepku sliznicou čreva dochádza k tvorbe protilátok, ktoré reagujú s enterocytmi - bunkami sliznice čreva, a spôsobujú lokálne zápal. Procesy zápalu, ktoré prebiehajú v tenkom čreve, spôsobia celkovú poruchu všetkých funkcií sliznice tenkého čreva. Súvisí s tým vstrebávanie živín, trávenie a premena potravy na stolicu. Ďalej i motilita - pohyb čriev, bujnenie nezdravej črevnej mikroflóry s nedostatkom bifidobaktérií a ďalšie patologické zmeny.

Ako sa prejavuje celiakia? Ako sa prejavuje celiakia?

Celiakia sa môže prejaviť v akomkoľvek veku. V detskom veku po zaradení lepku do jedálnička, alebo neskôr ale pokojne až v dospelosti. Prejavy celiakie môžeme vo všeobecnosti rozdeliť na typické, ktoré prebiehajú v čreve a na atypické, ktoré sú dôsledkom poškodenia črevnej sliznice. Po požití lepku majú celiatici veľké bolesti brucha a tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, hnačka, niekedy aj zápcha, nechutenstvo a zvracanie. Atypické príznaky sú chudokrvnosť, podvýživa a strata vitálnej energie, rednutie kostí, depresia,  neplodnosť u mužov i žien a opakované potraty a tzv. Duhringova dermatitída. To je vyrážka, podobná oparu, vyskytujúca sa kdekoľvek na tele, ale predovšetkým v oblasti kĺbov.

Prejavy celiakie u detí

Deti, ktoré trpia celiakiou, majú po zjedení jedla s lepkom bolesti bruška, hnačku, ktorá sa strieda so zápchou, trápi ich  zvracanie a nadúvanie. U detí, ktoré konzumujú tuhú stravu, sa nachádzajú v stolici nestrávené zvyšky jedla. Ich bruško pôsobí nadmerne vypuklo v porovnaní s bežnou stavbou tela. V dôsledku nedostatočného vstrebávania živín sú podvyživené a oproti deťom rovnakého veku sú menšie a chudšie. Celiakia sa prejavuje aj na koži ako červené svrbivé pľuzgiere a tiež mrzutým správaním. V dôsledku poškodenia sliznice sa živiny dostatočne nevstrebávajú a mozog nemá dostatok energie na svoju prácu. Dieťa preto neprospieva, má problém premýšľať a sústrediť sa, je apatické, nervózne, nahnevané a nešťastné. Kvôli tomu, že mu jedlo s lepkom pôsobí ťažkosti, nemá chuť jesť vôbec nič. V prípade, že má vaše dieťa niektoré z týchto príznakov, oslovte svojho pediatra pre včasnú diagnostiku choroby. Pri vylúčení lepku z jedálnička sa vášmu dieťaťu uľaví od všetkých nepríjemných zdravotných ťažkostí.

Diagnostika celiakie Diagnostika celiakie

Diagnostika sa v priebehu rokov vyvíjala hlavne vďaka novým poznatkom o chorobe. Pred pár rokmi bolo potrebné 3krát opakovať biopsiu tenkého čreva. Teda v priebehu ťažkostí, po bezlepkovej diéte a potom ešte po opätovnom zaradení lepku do jedálnička. Dnes stačí jedna biopsia tenkého čreva, kedy sa zisťuje poškodenie sliznice. Ďalej sa pri diagnostike posudzuje, ako sa zdravotný stav zlepšil po nasadení upravenej bezlepkovej stravy. Na potvrdenie diagnózy je potrebné odobrať krv na test špecifických protilátok, ktoré škodia inak telu vlastným tkanivám. Tie sú prítomné v sére pri prebiehajúcej chorobe, takže v prípade, že už bezlepkovú diétu dodržiavate, nie je možné zistiť dané protilátky a teda ani chorobu diagnostikovať.
Pre orientačné testovanie v domácom prostredí existuje CELIATIK Test domáci test, ktorý sa vykonáva z kvapky krvi. Test je len orientačný pre domáce použitie a nenahrádza diagnostiku v ordinácii lekára.

Ako liečiť celiakiu Ako liečiť celiakiu

Jediným spôsobom, ako si uľavíte od ťažkostí spôsobených lepkom je - lepok absolútne vylúčiť zo svojho jedálnička. Okrem pečiva, cestovín, sušienok, cereálií sa lepok v stopových množstvách nachádza aj v polotovaroch, kde by ste ho nečakali. To môžu byť napríklad hranolky, krokety, zemiakové placky, zmrzlina, čokoláda, kečup, horčica, prášok do pečiva, puding, marcipán a iné pochutiny. To ale nie sú ani zďaleka všetky potraviny, kde by sa mohol lepok nachádzať v skrytej podobe. Lepok sa do rôznych potravín dostáva počas ich spracovania, alebo sa pridáva kvôli jeho vlastnostiam pre dochucovanie. Pozorne preto čítajte zloženie a informácie na obale každého výrobku.

Čo sú to bezlepkové potraviny Čo sú to bezlepkové potraviny

Potraviny, ktoré sa dajú označiť za bezlepkové, musia obsahovať maximálne 20 mg lepku na 1 kg potraviny. Sú označené symbolom prečiarknutého pšeničného klásku a nápisom "Glutén free" alebo "Bez lepku". Potraviny označené textom "veľmi nízky obsah gluténu" obsahujú aj 100 mg lepku na kilogram. Ak je zloženie nejasné, je istejšie potravinu nekúpiť. Všetky potraviny obsahujúce lepok musí mať na obale vyslovene napísané, že môžu obsahovať stopy lepku. U nebaleného výrobku alebo u hotového jedla v reštauráciách máte nárok dostať u obsluhy zoznam alergénov, ktoré dané jedlo môže obsahovať. Na prípravu pečiva a jedál doma, môžete nahradiť obilniny s lepkom obilninami, ktoré sú prirodzene bez lepku. Ide o proso, pohánku, quinou, amarant a kukuričnú múku. Bez lepku sú prirodzene aj čerstvá zelenina a ovocie, ryby, mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.

Dnes je na trhu už mnoho surovín bez lepku na prípravu jedla doma alebo je možnosť zakúpiť v lekárňach a špecializovaných obchodoch hotové výrobky ako chlieb, pizzu, cestoviny, sušienky a žemle od rôznych výrobcov.

Bezlepkové potraviny Všetko na podporu imunity

Súvisiace produkty

Súvisiace produkty


Súvisiace články

Súvisiace články

Všetky články


Hodnotenie

Hodnotenie

Buďte prvý, kto pridá hodnotenie k tomuto článku.