SUPERPOTRAVINY II
Zdravý životný štýl je základom spokojného života. Sledovať nové smery v oblasti zdravej výživy je niekedy celkom náročné, pretože sa neustále mení. Medzi dlhodobé trendy, ako je nahradzovanie produktov z normálnej múky produktami celozrnnými, môžeme dnes smelo radiť aj dôraz na kvalitu potravín a ich pôvod. Na tomto poli sa stretávame aj s pojmom superpotravina – prípadne s anglickým superfoods. Preto si na tento pojem trochu posvietime.
10 minút čítania
Čo sú superpotraviny
Etikety potravín a doplnkov v dnešnej dobe zaplavili množstvo certifikovaných značiek. Na prvý pohľad vďaka nim spoznáte bezlepkové potraviny, bezlaktózové výrobky alebo napríklad prípravky pre vegánov. Je teda skoro zarážajúce, že "Superpotravina" medzi nimi chýba. Pojem superpotravina totiž nemá žiadnu presnú definíciu a neexistuje teda ani žiadny oficiálny zoznam superpotravín. Superpotravina je vlastne označenie, ktoré sa začalo užívať hlavne pri nových potravinách. Upozorňovalo na vysoký obsah látok dôležitých pre náš organizmus. Pojem superpotravina ale postupne „zľudovel“ a jeho použitie sa rozšírilo aj na najrôznejšie domáce potraviny, ktoré sa môžu pýšiť obsahom nutrične hodnotných látok.
Môže sa to zdať kuriózne, ale nové potraviny na rozdiel od superpotravín svoju oficiálnu definíciu majú. Potravinou nového typu je taká potravina, ktorá nebola významne konzumovaná na území Európskej únie pred májom roku 1997. Medzi ne patria napríklad chia semená, moringa , goji alebo dužina z plodov baobabu.
Že superpotravina nie je oficiálnym označením môže mať aj svoje tienisté stránky. Kvôli nejasným kritériám môžu byť ako superpotraviny „nálepkované“ najrôznejšie produkty, ktoré nemusia svojimi obsahovými látkami až tak veľmi vybočovať z radov bežných potravín. Vždy sa preto zaujímajte o konkrétny produkt a o to, čo vám môže skutočne ponúknuť. Niekoľko potravín, ktoré my považujeme za nutrične zaujímavé, sme sa vám rozhodli bližšie predstaviť. Tiež vás zaujali, alebo nepresvedčili? Ktoré by ste vybrali vy? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.
Neskutočne nabité chia semienka
Chia (čia) semienka sú plody šalvie hispánskej. Ide o horskú bylinu, ktorá prirodzene rastie v Strednej Amerike. Využívali ju vraj už Aztékovia a určite ste o nej tiež počuli. Drobné, čierne chia semienka sú síce pomerne nenápadné, patria ale medzi najlepšie rastlinné zdroje omega 3 mastných kyselín. Vďaka nim sú chia bohatým zdrojom energie. Obsahujú tiež množstvo antioxidantov, minerály vápnik, zinok, železo, horčík a fosfor, ďalej bielkoviny a vlákninu. Vláknina vytvára na povrchu semienok obal, ktorý vo vode napučí. Tým sa semienko dokáže zväčšiť aj viac ako 10x! Preto si môžete z chia semienok urobiť napríklad zdravý chia puding. Ale pozor, ak sú semienka príliš dlho skladované, môžu napučiavať horšie.
Pretože majú chia semienka neutrálnu chuť, dajú sa pridávať do sladkých aj slaných potravín napríklad do jogurtov, müsli alebo do pečiva. Ľudia s alergiou na vaječnú bielkovinu ich používajú aj ako náhradu vajec. Chia semienka sú prirodzene bezlepkové.
Vláknina v chia semienkach je celkovo veľmi cenná. Napomáha tomu, aby sa počas trávenia sacharidy vstrebávali postupne, inými slovami znižujú glykemický index potravín. Vďaka tomu sa hladina cukru v krvi príliš nerozkolíše. Chia semienka sú preto právom obľúbené u diabetikov. Kvôli vysokému obsahu vlákniny chia semienka tiež dobre zasýtia, hodí sa preto aj ako doplnok jedálnička pri redukčnej diéte.
Kustovnica čínska – goji
Niektorí ju nazývajú „červeným diamantom“. Kustovnica čínska, známa aj ako goji, prirodzene rastie na území východnej Ázie. Jej plody nevydržia dlho čerstvé, preto sa s nimi stretnete najčastejšie v sušenej podobe. Goji sú bohaté na betakarotény, vitamíny E, B1 a B2. V plodoch kustovnice môže byť až 500x viac vitamínu C ako v pomarančoch. Obsahujú 21 stopových prvkov vrátane zinku, selénu, fosforu, železa, medi a vápnika. Ďalej sa v goji nachádza betasitosterol.
Goji sa ako sušené ovocie hodí napríklad do cereálnych zmesí, ovsených kaší či tyčiniek. Nájdete ju aj ako súčasť čajových zmesí. A tí maškrtnejší môžu siahnuť aj po 100% prírodnej šťave z jej plodov.
Na zoznamoch superpotravín často nájdete exotické plodiny. Mnohé z nich ale nevynechávajú ani naše miestne potraviny. Napríklad lesné čučoriedky sú jedným z najlepších prírodných zdrojov anthokyanov, čo sú antioxidanty, ktoré čučoriedkam prepožičiavajú sýtu modrofialovú farbu a sú cenené napríklad na podporu zdravia ciev. V čučoriedkach sú ďalej minerály horčík a železo alebo vitamín C.
Maca peruánska – poklad z Ánd
Vo výškach okolo 4 000 metrov nad morom v juhoamerických Andách by ste s trochou šťastia mohli na skalnatých svahoch bičovaných silných vetrom nájsť voľne rásť macu. Slovensky sa maca označuje ako žerucha peruánska. Ide o bylinu, ktorá patrí medzi tradičné potraviny obyvateľov Peru a je neodmysliteľne spätá aj s ich tradičnou medicínou, v ktorej bola používaná na povzbudenie alebo podporu plodnosti.
Podzemné hľuzy macy obsahujú pestrú zmes minerálov ako vápnik, železo, zinok alebo meď, ďalej vitamín C, omega 3, nenasýtenú kyselinu linolénovú, betasitosterol a ďalšie špecifické látky označované ako macamidy. Betasitosterol patrí medzi rastlinné steroly (fytosteroly), ktoré môžu mať pozitívne vplyvy na hladinu cholesterolu. Maca môže mať mnoho farebných odtieňov. Najčastejšie sa stretnete s červenou macou, žltou macou a čiernou macou. Líšia sa nielen svojou farbou, ale aj chuťou a obsiahnutými látkami.
Zelený čaj je cenený pre obsah antioxidantov. Teraz si predstavte, že ich obsahuje ešte 10 x viac. Ako? No v podobe matcha tea, čo je tradičný japonský zelený čaj vo forme prášku, ktorý sa získava zo špeciálne vypestovaných a spracovaných lístkov. Čajové lístky na jeho výrobu totiž musia byť tienené pred slnkom. Prášok sa zalieva vodou alebo mliekom. Matcha tea obsahuje v porovnaní so zeleným čajom viac kofeínu a tiež veľké množstvo theanínu, ktorý mu dáva špecifickú chuť.
Rakytník - zlato zo stromov
Rakytník má stromovitý alebo kerovitý vzrast a často si nenápadne rastie v okolí ciest alebo niekde v rohu záhrady až pri plote. Pritom drobné plody rakytníka skrývajú zlato – alebo lepšie povedané karotény, ktoré drobným plodom dávajú zlatisto oranžovú farbu av tele sa z nich stáva vitamín A. Rakytník je naozaj bohatý na vitamíny. Obsahuje veľa vitamínu C a ďalej ešte vitamíny B, vitamín E a vitamín K.
V rakytníku nájdete aj antioxidanty ako sú flavonoidy. Obsahujú tiež luteín a zeaxantín, ktoré sa prirodzene nachádza v očnej sietnici, prezýva sa im preto aj vitamíny na oči. Plody rakytníka sú tiež zdrojom rakytníkového oleja obsahujúceho veľké množstvo omega 3, omega 6, omega 7 a omega 9 nenasýtených mastných kyselín.
Vďaka svojim obsahovým látkam sa rakytník hodí na posilnenie imunity, podporí aj zdravie kože, pôsobí ako antioxidant. Obzvlášť výhodné sú produkty s rakytníkom spracovávané za studena. Také rakytníkové oleje alebo rakytníkové sirupy a šťavy si totiž zachovávajú vďaka šetrnej výrobe najviac vitamínov.
Keď medzi omega 3, omega 6 a omega 9 vidíte omega 7, môžete si povedať, že sa možno niekto prepočítal. Nie je tomu ale tak. Omega 7 nenasýtené mastné kyseliny sa naozaj trochu vymykajú medzi bežnými polynenasýtenými mastnými kyselinami v násobkoch 3, ako ich bežne poznáme. Pritom omega 7 sú pre ľudské telo veľmi prirodzené a dôležité. Naše telo si ich dokáže z časti vytvárať a sú súčasťou tukového tkaniva alebo dokonca aj materského mlieka! V potravinách sú omega 7 pomerne vzácne. Omega 7 mononenasýtenú kyselinu palmitoolejovú nájdete v rakytníkovom oleji alebo potom v makadamových orieškoch. V malom množstve môže byť v rybím oleji.
Šampióni zo sveta húb
Spestrením jedálnička môžu byť aj huby. Niektoré z nich sú stále obľúbenejšie, pre bohatstvo nutrične významných látok, ktoré obsahujú. Mnohé z nich sa preto uplatňujú aj na výrobu doplnkov stravy, aby boli po ruke po celý rok. Ktorí šampióni zo sveta húb by vás mohli zaujať?
-
Hliva ustricová
Drevokazná huba hliva ustricová (Pleurotus) je cenená pre obsah betaglukánov. Betaglukány sú špecifické polysacharidy, ktoré dokážu povzbudiť imunitu. Hliva obsahuje aj minerálne látky a vitamíny B, C, D a K a je bohatá na vlákninu. Polysacharidy v hlive môžu v čreve navyše obmedzovať vstrebávanie cholesterolu a tým mať pozitívny vplyv na jeho hladinu.
-
Cordyceps
Cordyceps sa v slovenčine označuje ako húsenica čínska. Táto parazitická huba sa prirodzene vyskytuje vo vysokých nadmorských výškach napríklad v oblasti Nepálu. Využívaná je v tradičnej čínskej medicíne pre celkovú posilu organizmu, podporu fyzického výkonu a vytrvalosti ai. Okrem vitamínov a minerálov obsahuje cordyceps zmes bioaktívnych látok ako sú steroly alebo nukleozidy. Je skúmaná napríklad pre imunomodulačnú a antidiabetickú aktivitu.
-
Chaga
Rezavec šikmý čiže chaga (čaga) je huba používaná v ľudovej medicíne štátov severnej Európy. Vedecký výskum v nej neskôr objavil množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré vysvetľujú jej imunomodulačný, antidiabetický alebo protizápalový účinok.
-
Reishi
Kráľovná húb alebo reishi, to všetko sú názvy pre hubu Ganoderma lucidum s roztomilým českým názvom leskokôrka lesklá. V medicíne sa používala v starovekej Číne a Indii. Obsahuje bioaktívne polysacharidy vrátane betaglukánov, fytosteroly a terpény. Podľa výskumov pôsobí reishi ako antioxidant a má pozitívny vplyv na imunitu. Zároveň látky v nej obsiahnuté pozitívne ovplyvňujú zdravie ciev.
Nechajte sa uniesť na zelenej vlne
Pojedáte riasy alebo sinice? Že vás to ani nenapadlo? Zelené potraviny ako chlorella alebo dokonca sinice spirulina si ceníme pre vysoký obsah mikroživín aj bielkovín. Radiť medzi ne môžete aj iné zelené produkty ako zelený jačmeň. Sú bohaté na chlorofyl, antioxidanty alebo horčík. Napríklad spirulina je zdrojom železa a bielkovín. Obsahuje stopový prvok chróm, ktorý sa podieľa na udržaní normálnej hladiny glukózy v krvi. Tiež podporuje obranyschopnosť rovnako ako chlorella, ktorá obsahuje vitamín C, vitamín K, karotény, vápnik alebo železo. Zelené potraviny sú skvelým doplnkom jedálnička pri detoxikácii, chudnutí.
Ovocná šťava, zelené smoothie s mladým jačmeňom alebo yuzu tea – tiež nápoje môžu byť plné vitamínov a antioxidantov.
Kúzlo pestrosti
Neexistuje jediná potravina, ktorá by pokryla nároky na všetky živiny, ktoré naše telo potrebuje. Základom je preto vyvážený a hlavne pestrý jedálniček. Zdravé potraviny ho perfektne dopĺňajú, dôležitá je ale aj čerstvosť a ich šetrné spracovanie, vďaka ktorému si udrží vysoký obsah. Tiež pôvod potravín má mnohokrát zásadný vplyv na ich kvalitu.
Aj najviac “super” potraviny sú stále potravinami. Napriek tomu, že môžu byť nabité zdraviu prospešnými látkami a hodia sa do zdravého jedálnička v rámci režimových opatrení pri rôznych (hlavne civilizačných) ochoreniach , nie sú určené na liečbu závažných zdravotných ťažkostí. Tá patrí vždy do rúk lekára.
Pripravila : Mgr. Ľubica Sobčáková
Zdieľajte tento článok
Súvisiace produkty
ALLNATURE Chia semienka 500 g
Skladom v e‑shope
4,59 €
NEFDESANTÉ Goji 250 g
Skladom v e‑shope
5,22 €
TEREZIA Čaga+ reishi a rakytník 60 kapsúl
Skladom v e‑shope
19,49 €
TOPNATUR Green Trio 540 tabliet
Skladom v e‑shope
18,39 €
TEREZIA Cordyceps active 60 kapsúl
Skladom v e‑shope
18,99 €
ADVANCE Maca 90 kapsúl
Skladom v e‑shope
14,89 €
ALLNATURE Bio matcha premium 100 g
Skladom v e‑shope
6,29 €
LIVSANE Omega-3 plus vitamín E 60 kapsúl
Skladom v e‑shope
11,99 €
Súvisiace otázky z poradne
-
28. 04. 2021
Čo je vhodnejšie užívať chlorellu alebo spirulinu, alebo oboje súčasne?
dobrý deň neviem sa rozhodnúť či kupiť len čistú chlorellu alebo chlorellu + spirulinu..aky jev tom rozdiel a nie je lepšie len čisto a jedno a čisto druhé aby to malo nejaký účinok?Ďakujem za radu
-
30. 12. 2021
Koľko polysacharidov obsahuje Cordyceps?
Prosím, aké množstvo polysacharidov obsahuje tento produkt?(CORDYCEPS Active 60 kapsúl)
Dakujem -
12. 04. 2022
Je vhodné užívať Macu ako životabudič počas dojčenia?
Dobrý deň som dojčiaca matka 5 mesačného bábätka je vhodný produkt Maca pre mna keďže potrebujem zivotabudic ďakujem za odpoveď
Dobrý deň,
ďakujem za otázku.
Chlorella je sladkovodná riasa, ktorá obsahuje aminokyseliny, vitamíny, minerály, chlorofyl, mastné kyseliny a vlákninu. Napomáha z tela odstraňovať toxíny. Chlorella má schopnosť do seba toxíny absorbovať a pomáha tak prečisteniu organizmu. Má priaznivý vplyv na funkciu orgánov, ktoré majú detoxikačnú funkciu, akými sú žlčník, pečeň a obličky. Priaznivo ovplyvňuje hladinu cukru a cholesterolu. Je bohatá na obsah chlorofylu a obsah železa. Obsahuje ho mnohonásobne viac ako špenát či pečeň. V Chlorellle nájdete aj všetky esenciálne aminokyseliny. Obsahuje aj vysoký podiel beta karoténu. Chlorella tiež priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, je vhodná pri liečbe chorôb ako Crohnova choroba či syndróm dráždivého čreva. Odporúča sa ako doplnok stravy pri rádioterapii, obsiahnutý chlorofyl totiž chráni telo pred škodlivými účinkami žiarenia.
Spirulina je vodná sinica, ktorá existuje na Zemi viac ako 500 miliónov rokov a ktorá obsahuje kombináciu cenných látok - bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Spirulina podporujú správne trávenie a prispieva k normálnej funkcii črevného traktu. Má najvyšší podiel proteínov -až 70%, ktorý je potrebný pre rast a regeneráciu buniek. Obsahuje všetky známe vitamíny B, vrátane zriedkavého vitamínu B12, rovnako aj vysokú koncentráciu beta karoténov - 10x väčšiu koncentráciu beta karoténu ako v mrkve. Spirulina je nízkokalorická, môže pomôcť pri chudnutí, ale len ako doplnok a nie hlavný prostriedok. Podporuje kontrolu telesnej hmotnosti a chudnutie.
Chlorella a spirulina sú prírodným zdrojom vysokého množstva vlákniny. Oba obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a ďalších prírodných látok. Telo tieto látky pri užívaní prijíma v prirodzenej podobe a nie synteticky vyrobené. Podporujú správnu funkciu imunitného systému a prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Podporujú energiu a vitalitu. Chlorella aj spirulina sú antioxidanty a pomáhajú tak chrániť telo pred voľnými radikálmi. Podporuje normálne črevné funkcie, látkovú výmenu a tráviací systém.
Správny výber prípravku závisí od toho, čo potrebujete riešiť. Na detox a podporu vitality je vhodnejšia Chlorella, je potrebné ju užívať minimálne niekoľko týždňov. Ak chcete do tela doplniť proteíny, vhodnejšia je spirulina. Užívajte ju pre doplnenie bielkovín vo forme proteínového spirulinového nápoja. Ak chcete posilniť imunitu, alebo máte tráviace ťažkosti, zápchu môžete si vybrať z oboch, obe dokážu pomôcť. Ak si myslíte, že by vám prospeli účinky oboch, môžete ich brať súčasne. Súčasné pôsobenie chlorelly a spiruliny násobia ich pozitívne efekty. Ak Ste ich doposiaľ neužívali a chcete užívať oba, je vhodnejší kombinovaný prípravok oboch zložiek. Na začiatok treba začať malými dávkami. Zriedkavo sa totiž môže vyskytnúť alergia. A práve obsah jednotlivých zložiek v kombinovanom prípravku je nižší ako v samostanom prípravku s obsahom len jednej látky.
S pozdravom a želaním krásneho dňa
PharmDr. Lenka Balážová
odborný zástupca BENU SK 77