Umelé sladidlá - vhodné  sladidlá pre diabetikov

UMELÉ SLADIDLÁ - VHODNÉ SLADIDLÁ PRE DIABETIKOV

Ľubica Sobčáková

Ľubica Sobčáková

Každý si chce občas osladiť život. Sladká chuť na jazyku vyvoláva v mozgu pocit potešenia, a preto si ho chceme dopriať častejšie a častejšie. Najbežnejším sladidlom v domácnosti je repkový cukor, ktorý potrebuje na svoje využitie v tele inzulín a naviac obsahuje veľa kalórií. Ako si dopriať sladkú a zároveň zdravú chuť? Alternatívou sú umelé sladidlá, ktoré nájdeme bežne v potravinách a liekoch. Ktoré sú naozaj zdraviu prospešné a ktoré predstavujú väčšie riziko ako cukor?

  • Životný štýl
  • Diabetes

6 minút čítania


Umelé sladidlá sa prezentujú ako zdravšia náhrada cukru pre pacientov trpiacich ochorením diabetes, čiže cukrovkou. Keď zjete cukor, vyplaví sa z pankreasu hormón inzulín, vďaka ktorému vie telo cukor prijať do svalových buniek a štiepiť ho na energiu. Pomocou inzulínu sa prebytok cukru ukladá do pečene a do tukových buniek ako energetická zásoba. Pacientom s diabetom I. typu chýba inzulín a preto si ho musia aplikovať injekčne niekoľkokrát denne a ešte k tomu navyše pred každým jedlom. Pacienti s diabetom II. typu nemajú bunky dostatočne citlivé na inzulín a tiež majú menej inzulínu, preto ich telo nedokáže jednoduchý cukor - glukózu premeniť na energiu.

Príčinou škodlivosti cukrov je, že nespracovaný cukor koluje v krvnom obehu a zvyšuje jeho hladinu. Vysoká glykémia spôsobuje mnoho ďalších komplikácií diabetu, najvážnejšie sú poškodenie ciev, nervov, obličiek a očnej sietnice. Preto by sa cukrovkári mali mať na pozore a hladinu glykémie si dobre strážiť.

Tip BENU : Sledujte, aké má vaše obľúbené sladidlo glykemický index (GI). Dobrý GI pre cukrovkárov je v rozmedzí  0 až 55.

Niektorým cukrom sa sa vyhnite Niektorým cukrom sa sa vyhnite

Glukóza má glykemický index rovných 100, teda ide o najvyššiu hodnotu. Je to hroznový cukor. Telo zdravého človeka dokáže cukor bez problémov spracovať a štiepiť na energiu. Prečo by mal teda jeho obmedziť?  Cukor je rýchlym zdrojom energie  pre svaly a ak ho nevyužijú, premení sa na tuk a ukladá sa do tukových zásob. Ak svojmu telu doprajete po porcii zákusku relax namiesto tréningu, môže sa to odraziť na vašej postave. Denná dávka cukru pre dospelého človeka s miernou fyzickou záťažou je 60 g za deň. Pozor si dávajte na zdroje, je skrytý v priemyselne spracovaných potravinách ako glukózový sirup.

Glukózu vyhľadávajú športovci pri veľkej fyzickej záťaži, cukrovkári I. typu pri hypoglykemickom šoku,  alebo sa podáva pacientom v rekonvalescencii, aby mali dostatok energie na regeneráciu.

Jedna molekula hroznového cukru (glukózy) a jedna molekula ovocného cukru (fruktózy) tvoria spolu sacharózu, cukor ktorý kupujete v obchodoch ako kryštálový či práškový. Všetky tieto cukry dvíhajú hladinu glykémie (GI je 68) a preto sú pre diabetikov hrozbou. Podobne je na tom trstinový cukor, s GI 60 patrí medzi cukry nevhodné pre diabetikov.

Pri náhradných cukroch zbystrite Pri náhradných cukroch zbystrite

Na výslnie sa dostávajú aj iné typy cukru. Sú rovnako sladké, niektoré aj sladšie a oproti klasickému repkovému cukru majú niekoľko benefitov a preto sa považujú za zdravšiu alternatívu. Nenechajte sa zmiasť nálepkou "ZDRAVÉ SLADIDLO". Oproti klasickému cukru sú zdrojom vitamínov aj minerálov, niektoré aj zdrojom vlákniny, ale obsahujú aj množstvo kalórií a ovplyvňujú hladinu glykémie.

Fruktóza

Fruktóza je ovocný cukor. U diabetikov je obľúbený a pridáva sa do sladkostí, ktoré sú určené práve pre cukrovkárov. Sladia sa nim tiež sýtené nápoje. Jeho chuť je oproti klasickému repnému cukru sladšia a má menej kalórií. Aj napriek tomu, že je jeho glykemický index len 20, mali by cukrovkári sladiť ovocným cukrom s mierou.

Javorový sirup

Je to prírodný cukor, ktorý sa získava z miazgy stromu javora cukornatého, ktorá sa následne ešte zahrievaním zahusťuje. Je to tradičné sladidlo používané v Amerike, ale čím ďalej, tým viac je populárny tiež u nás. Javorový sirup obsahuje vodu, zmes cukrov (sacharóza, glukóza, fruktóza), vitamíny a minerály. Je vynikajúci na lievance, ale diabetici by si ho nemali kvôli obsahu cukrov a GI 54  často dopriať.

Čakankový sirup

Tento sladký produkt z koreňa čakanky má glykemický index 5 a vysoký obsah vlákniny. Je preto vhodnou voľbou pre diabetikov alebo pre ľudí, ktorí chcú redukovať svoju hmotnosť a obmedziť kalórie. Čakankový sirup sa dá považovať za zdravé sladenie do čaju, kávy, limonády, kaše alebo bieleho jogurtu.

Ryžový sirup

Ako alternatíva ku klasickému cukru existuje aj ryžový sirup. Vyrába sa z fermentovanej ryže, má nízku sladivosť a neutrálnu chuť, preto sa hodí na varenie i pečenie. Je to sirup bez cukru, ktorý má nižší glykemický index proti klasickému cukru, ale približne rovnako kalórii.

Ako náhradu za cukor môžete používať ďalšie sladidlá. Môžeme ich rozdeliť na kalorické a nekalorické sladidlá ako aj na prírodné a umelé sladidlá. Aké majú výhody a nevýhody?

Ani umelé sladidlá nie sú ideálnym riešením Ani umelé sladidlá nie sú ideálnym riešením

Umelé sladidlá sú syntetické zlúčeniny, ktoré sú mnohonásobne sladšie ako cukor a poskytujú chuťovým bunkám pocit, že prijímajú cukor. Sú sladké a zároveň nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Preto sa zdajú byť skvelým riešením pre ľudí, ktorí nemôžu jesť cukor a túžia po sladkom. V potravinách a lekárňach sú známe ako umelé sladidlá pre diabetikov. Škodlivosť umelých sladidiel spočíva práve v sladkej chuti, ktorá v mozgu vyvoláva túžbu po sladenom jedle a potrebu doslaďovať si. Ak používate umelé sladidlá, nevnímate sladkú chuť paradajok, smotany alebo koreňovej zeleniny a neuspokojí vás. Ktoré to sú?

Aspartam

Apartam je 220krát sladší ako cukor, a preto ho stačí len málo. Predáva sa ako sypké sladidlo a tablety, môžete si teda zvoliť formu, ktorá vám lepšie vyhovuje. Pri vysokých teplotách sa rozkladá - nie je príliš vhodný na varenie alebo pečenie. Bežne sa vyskytuje v sladkostiach a sladených nápojoch označené ako diétne, pod číslom E951. Nie je vhodný pre ľudí trpiacich fenylketonúriou (zriedkavou poruchou trávenie bielkovín), ale ako sladidlo pre diabetikov sa používa.

Sacharín

Sacharín obchodne známy ako Spolarin, je 300-krát sladší ako cukor, a preto stačí na sladenie potravín naozaj malé množstvo. Ide o najstaršie umelé sladidlo vôbec. Sacharinové tablety sú vhodné aj do varenia, do pečenia pre diabetikov alebo do teplého nápoja. Veľa ho nájdete nielen v sladkostiach, ale aj v kozmetike a to pod označením E954. Pre diabetikov je vhodný v obmedzenej miere, pretože je nekalorický, ale má vplyv na hladinu glykémie.

Acesulfam K

Acesulfam K čiže acesulfam draselný je asi 200 krát sladší ako cukor. Používa sa ako náhradné sladidlo v kombinácii s aspartamom kvôli ľahko horkastej chuti. Je vhodný do studených a teplých nápojov, pri varení a pečení stráca sladivosť. V potravinách je pod označením E950. Radí sa medzi neenergetické sladidlá. Vďaka tomu je v rozumnej miere vhodný pre diabetikov.

Cyklamát

Cyklamát je 40 krát sladší ako cukor. Používa sa ako sladidlo do potravín a nápojov, kde ho nájdete pod označením E952 a používa sa v kombinácii s inými sladidlami. Samostatne sa ako sladidlo v tabletkách alebo prášku nepredáva. V USA je cyklamát zakázaný, na Slovensku je jeho prítomnosť v potravinách povolená a pre diabetikov je vhodný.

Sukralóza

Sukralóza je až 600 krát sladší ako cukor. Sladidlo so sukralózou bežne dostať v obchodoch vo forme prášku alebo drobných tabliet, je súčasťou jogurtov alebo sirupov. Ide o nekalorické sladidlo s označením E955 vhodné pre diabetikov.

Stavte na prírodné sladidlá Stavte na prírodné sladidlá

V prírode nájdeme aj také zdroje sladkej chuti, ktoré sú zdravšou alternatívou klasického cukru. V porovnaní s repkovým cukrom alebo umelými sladidlami  ide naozaj o zdravšie sladidlá.

Stévia

Jedným sa zdravých sladidiel sú steviol-glykozidy. Získavajú sa z rastliny Stevia rebaudiana a jej chuť je sladšia až 300 krát viac ako cukor. Toto sladidlo je nekalorické a je vhodné pre diabetikov a pre osoby s fenylketonúriou (vzácnou poruchou trávenie bielkovín). Jeho GI je 0. Odoláva aj vysokým teplotám a preto je vhodný na varenie i na sladenie pečiva pre diabetikov. Samotná stévia nie je v Európskej únii považovaná za povolenú potravinu na rozdiel od výťažku z listov, glykozidov steviolu. Stévia pre diabetikov sa predáva v tabletách, ako tekuté alebo ako sypké sladidlo.

Polyalkoholy 

Tieto sladké molekuly sú priemyselne upravené sacharidy a predstavujú lepšiu variantu, čím sladiť pri cukrovke. Sú teda veľmi podobné cukru, ale napriek tomu majú niekoľko odlišností. Jednou z nich je, že naše telo ich nevie metabolizovať. Z tráviaceho traktu sa vstrebávajú do krvného obehu a ovplyvňujú hladinu glykémie len minimálne. Za zdravé cukry sa dajú považovať aj kvôli tomu, že nie sú vhodnou potravou ani pre baktérie v ústnej dutine a nepodporujú tvorbu zubného kazu . To, že naše telo polyalkoholy nevie tráviť a prechádza tráviacim traktom bez zmeny, so  sebou nesie aj isté komplikácie. V črevách môžu totiž kvasiť a citlivejším osobám privodiť nadúvanie, nevoľnosť a hnačku. Aj keď nemajú stanovú dennú dávku, na rozdiel od umelých sladidiel, mali by sa pridávať do jedál s opatrnosťou.

Xylitol

Brezový cukor sa vyrába z brezovej šťavy. Je rovnako sladký ako klasický cukor, ale má menej kalórií a nízky glykemický index 7. Je vhodnou voľbou pre diabetikov a pri redukčnej diéte a dá sa považovať za zdravý cukor.

Erythritol

Tento cukor patriaci do skupiny cukrových alkoholických cukrov sa prirodzene nachádza v ovocí (v hruškách alebo melónu), v hubách a víne. Chutí rovnako ako obyčajný cukor, ale na rozdiel od neho nemá takmer žiadne kalórie. Vďaka nulovému glykemickému indexu sa dá považovať za vhodné sladidlo pre diabetikov.

Sorbitol

Tiež sorbitol patrí medzi cukry, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí, najmä v čerešniach a je hojne využívaný ako sladidlo pre diabetikov. Nájdete ho tiež v lekárni : v sirupoch a pastilkách, zubných pastách a v infúznych roztokoch.

Dia sladidlá a medyPotreby pre diabetikov

Súvisiace produkty

Súvisiace produkty


Súvisiace články

Súvisiace články

Všetky články


Hodnotenie

Hodnotenie

Buďte prvý, kto pridá hodnotenie k tomuto článku.