VYVÁŽENÁ STRAVA
Každý diabetik by mal mať prehľad o tom, čo si môže v jedle dovoliť a čo nie. Veľkú úlohu hrá nielen to, čo zje, ale aj v akom množstve to zje. Pripravili sme prehľad základných zložiek stravy, ku ktorým patria sacharidy, bielkoviny a tuky. Dozviete sa, aké sú ich základné funkcie, ako ich delíme a aké by malo byť ich zastúpenie v strave. Vďaka týmto znalostiam vám bude jasné, ako by malo zloženie vášho jedálnička v ideálnom prípade vyzerať.
3 minúty čítania
Sacharidy
Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre telo. Všetky sacharidy okrem vlákniny sa spracujú na glukózu, ktorá slúži ako palivo pre bunky. Napríklad mozog by bez glukózy nemohol fungovať. Viac informácií o tom, čo je to glukóza a prečo je pre diabetikov tak dôležitá nájdete v článku " Čo je diabetes?".
Rozdelenie sacharidov
- Jednoduché sacharidy sa rýchlo rozkladajú a prechádzajú okamžite do krvi, takže ako palivo nevydržia veľmi dlho. K jednoduchým cukrom patrí glukóza - hroznový cukor, fruktóza - ovocný cukor, sacharóza - repný cukor.
- Zložené sacharidy - polysacharidy sa rozkladajú pomalšie a tiež sa pomaly vstrebávajú do krvi. Hladina cukru v krvi stúpa postupne. Zároveň s nimi pocit sýtosti vydrží dlhšie ako po jednoduchých sacharidoch. Nájdeme ich v pečive, zemiakoch, ryži, cestovinách alebo strukovinách a mali by tvoriť základ jedálnička.
Sacharidy v strave
- Diabetikom sa odporúčajú sacharidy s vyšším obsahom škrobu a vlákniny.
- Energetická hodnota 1 g sacharidov je 17 kJ.
- Sacharidy by mali tvoriť 45-65% z celkového energetického príjmu (v gramoch je to 200-325g za deň).
Bielkoviny
Bielkoviny patria k základným stavebným materiálom tela. Slúžia na tvorbu a opravu svalov a orgánov. Sú obzvlášť dôležité u detí a dospievajúcich v období rastu a pri zhoršení zdravotného stavu napríklad vplyvom úrazu alebo operácie.
Rozdelenie bielkovín
Živočíšne bielkoviny sú plnohodnotné a získate z nich všetky potrebné aminokyseliny. Tieto látky sa získavajú hlavne z mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a vajec.
Rastlinné bielkoviny nie sú plnohodnotné, ale ak sa vhodne skombinujú, dokážu zastúpiť tie živočíšne. Najhodnotnejším zdrojom bielkovín z rastlinnej ríše sú strukoviny.
Bielkoviny v strave
- Odporúčaný pomer rastlinných a živočíšnych bielkovín je 1: 1. Ľahko by mali prevažovať tie rastlinné.
- Energetická hodnota 1g bielkovín je 17 kJ. Optimálny príjem je 1-1,5 g / na kg / deň.
- Bielkoviny by mali tvoriť 15-20% denného príjmu kalórií (teda 75-100 g bielkovín denne).
Tuky
Tuky sú pre telo najkoncentrovanejším zdrojom energie. Ide o zlúčeniny glycerolu a mastných kyselín. Síce prinášajú telu veľa kalórií a málo výživových hodnôt, ale pre správnu funkciu buniek sú úplne nepostrádateľné.
Rozdelenie tukov
- Funkčné (majú svoju funkciu) a zásobné (ukladajú sa ako rezerva na horšie časy).
- Na nasýtené mastné kyseliny (pôsobia väčšinou nepriaznivo - živočíšne tuky, napr. maslo, masť), mononenasýtené mastné kyseliny (pôsobia priaznivo na zdravie - nachádzajú sa v olivovom oleji, olivách, avokáde, orechoch) a polyénové mastné kyseliny (telo si nedokáže samo vyrobiť, musia sa prijímať stravou - zdrojom sú rastlinné oleje, tuk obsiahnutý v rybom mäse).
- Tuky zjavné (množstvo sa dá odhadnúť aj regulovať) a skryté (obsiahnuté v potravinách - napr. tučné mäso, údeniny, syry, smotana, chipsy, orechy).
Tuky v strave
- Najmenej tukov je v ovocí, zelenine, obilninách, strukovinách a zemiakoch.
- Tuky sa menia na energiu zhruba po 45 minútach intenzívneho fyzického výkonu.
- V strave by mali prevažovať rastlinné tuky. Živočíšne tuky sú nasýtené a obsahujú cholesterol. To znamená, že môžu spôsobiť aterosklerózu a iné zdravotné komplikácie.
- Zdravé živočíšne tuky sa získavajú z morských rýb. Tie obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
- Energetická hodnota 1 g tuku je 38 kJ.
- Tuky by mali tvoriť 20-35% denného príjmu kalórií, ale pozor: nasýtené tuky by nemali presiahnuť 7% dennej dávky. (V gramoch je to 44-78 g na deň z toho by malo byť menej ako 16 g nasýtených.
Pravidelnosť v strave
Okrem zloženia stravy upravte tiež frekvenciu a množstvo, ktoré zjete. Ideálne je, keď doprajete menšie porcie v pravidelných intervaloch. Akonáhle si vaše telo zvykne na stravu v krátkych časových intervaloch, nebude vás trápiť hlad.