GLYKEMICKÝ INDEX
Či už ste diabetik, chceli by ste schudnúť, alebo vás zaujíma všetko, čo sa týka potravín, ich zloženia a vplyvu na ľudské telo, poďte s nami spoznať glykemický index, ktorý je dôležitým ukazovateľom vzťahu medzi hladinou cukru v krvi a jedlom na vašom tanieri. Glykemický index je bezrozmerné číslo, ktoré vypovedá o tom, ako veľmi sa z konkrétneho jedla zvýši krvný cukor - hladina glukózy v krvi. Vedeli ste, že najvyšší glykemický index majú napríklad hranolky či pečené zemiaky a dokonca pivo?
8 minút čítania
Glykemický index (GI) je číslo, ktoré nám hovorí o konkrétnom jedle alebo potravine, ako veľmi po nej stúpne hladina krvného cukru v porovnaní s príjmom glukózy. Ide teda o nameranú hodnotu voči referenčnej potravine - glukóze, ktorá má hodnotu 100. Zistí sa po zjedení potraviny obsahujúcej 50g sacharidov. Zisťuje sa priamym testovaním u zdravých ľudí. Nedá sa jednoducho odvodiť, pretože ide o reakciu ľudského organizmu a teda ani múka, chleba a rožky nemajú totožnú hodnotu glykemického indexu, čo možno využiť pre zlepšenie svojich stravovacích návykov.
Glykemická nálož
Dôležitým údajom pri spoznávaní potravín a cukrov v nich je aj Glykemická nálož. Vyjadruje obsah stráviteľných sacharidov v potravine, opäť v pomere k čistej glukóze. Takže aj dve potraviny s rovnakým glykemickým indexom pôsobia na telo rôzne z dôvodu, ak jedna z nich má oveľa vyššie množstvo vstrebateľných cukrov a teda zvýši hladinu cukru na dlhšiu dobu. Typickým príkladom je melón (dyňa červená) s vysokým glykemickým indexom 65, avšak glykemickou náložou len 12. Melón je v podstate z veľkej časti voda. Podobný GI má biela ryža (64), ktorá je však naopak tvorená hlavne škrobom s glykemickou náložou 29.
Čo vplýva na glykemický index?
- Typ jednoduchých cukrov ovplvňuje aj glykemický index. Napríklad fruktóza sa v tele musí premeniť na glukózu, aby bola využiteľná a preto potraviny, ktoré majú vyšší pomer fruktózy ku glukóze majú aj nižší glykemický index. Aj z tohoto dôvodu a z dôvodu vyššej sladivosti ako glukóza sa používa v pochutinách pre diabetikov (ak nie je priamo nahradená umelým sladidlom).
- Množstvo a typ škrobu v jedle tiež ovplyvňuje glykemický index. Škrob je zásobný sacharid, ktorý tvoria molekuly glukózy viazané buď lineárne - ako amylóza alebo rôzne vetvené ako amylopektín. Vďaka tomu, že amylopektín môže byť ľahšie štiepený, glukóza sa z neho uvoľňuje rýchlejšie. Potraviny s vyšším pomerom amylopektínu, majú vyšší glykemický index. Napríklad strukoviny majú priaznivý GI vďaka vysokému obsahu amylózy a aj tukom, ako spomíname ďalej.
- Tuk v jedle spôsobí, že potrava sa pomalšie posúva zo žalúdka ďalej do tenkého čreva, kde sa odohráva hlavné vstrebávanie strávených živín a teda cukor z nich sa bude vstrebávať pomalšie a po dlhšiu dobu. Napríklad čokoláda má vďaka vysokému obsahu tuku len strednú hodnotu GI, aj keď obsahuje veľa cukru.
- Jedlo s vysokým obsahom bielkovín zvyšuje vylučovanie inzulínu. Vplyv na GI je však komplikovanejší.
- Rýchlosť vstrebávania cukrov ovplyvňuje pozitívne aj vláknina - teda spomaľuje ich vstrebávanie. Závisí však aj na jej viskozite - v prípade rozpustnej vlákniny - hustejšia trávenina sa pomalšie vstrebáva. V prípade nerozpustnej vlákniny dochádza k spomaleniu vstrebávania, závisí však aj na jemnosti spracovania potraviny - jemne zomletá celozrnná múka nemá oveľa nižší GI ako múka biela.
- Pridanie kyseliny - napríklad citrónovej šťavy, alebo octu do jedla spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a preto znižuje GI. Záleží dokonca aj na tom, ako bolo jedlo skladované - varené zemiaky pri nízkej teplote v nich dochádza k tvorbe rezistentného škrobu, čo znižuje GI.
Jedlo s nízkym glykemickým indexom
Jedlo s vysokým glykemickým indexom vyvolá po príjme u človeka rýchly nárast glykémie - hladiny krvného cukru. Následne aj vylučovanie inzulínu. Je teda pravdepodobné, že príjem jedla s nízkym GI bude preventívnym faktorom vzniku cukrovky 2. typu. Dochádza k zníženiu glykovaného hemoglobínu, čo je parameter, ktorý vypovedá o dlhodobej kontrole cukrovky u človeka.
Potraviny s nízkym GI sú veľmi vhodné aj pri redukčnej diéte - pri chudnutí. Vďaka postupnému vstrebávaniu cukrov nedochádza k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi ako u potravín s vysokým GI, po ktorých sa hladina opäť pomerne rýchlo prepadá, čo u mnohých ľudí vyvolá potrebu siahnuť po jedle alebo na sladké. Preto zjedia viac kalórií alebo prázdne kalórie, z ktorých sa vytvárajú tukové zásoby. Jedlo s nízkym GI sa trávi dlhšie a cukry pomalšie vstupujú do krvného obehu a preto sa viac metabolizujú aj tuky.
Diéta s potravou s nízkou glykemickou náložou má lepšie parametre aj v porovnaní s nízkotučnou diétou - ľudia majú menej často pocit hladu, nižšiu hladinu triacylglycerolov v krvi, nižší krvný tlak a zápalové faktory CRP.
Strava s nízkym GI je vhodná aj pre tehotné, pretože sa potvrdil priamy vplyv na priberanie - matky, ktoré v tehotenstve jedia viac potraviny s nízkym GI, majú nižší prírastok na hmotnosti.
Hodnoty glykemického indexu sú zaujímavým parametrom aj pre fyzicky aktívnych ľudí a športovcov. Fyzická záťaž sa lepšie znáša, ak človek pretým konzumoval jedlo, ktoré má nízky GI, vďaka čomu bude mať lepšiu výdrž. Naopak počas a po tréningu sú vhodné rýchle cukry na doplnenie energie resp. na budovanie zásoby vo forme glykogénu vo svaloch.
Ako na stravovanie správne?
V bežnej praxi sa pre rýchlu orientáciu používajú tri kategórie GI: nízky GI do 30, stredný GI 31-70, vysoký GI 71 a viac. Treba si samozrejme uvedomiť, že záleží aj na množstve zjedenej potraviny, čiže glykemickej náloži. Bylinky, či koreniny nemajú taký príspevok k celkovému cukru v jedle. Takisto si ale treba uvedomiť, že aj najzdravší šalát sa dá "zajesť" koláčom s kávičkou, alebo keksíkom či čokoládkou a to hneď mení množstvo vstrebaného cukru aj vylúčeného inzulínu. Medzi odporúčania pre stravovanie patrí aj obmedziť dobu, počas ktorej človek prijíma potravu iba na 8 hod. počas dňa, zvyšných 16 hodín nejesť - podľa princípov "prerušovaného hladovania". Dôležité je dnes už upozorňovať aj na správne stolovanie, pretože človek má tendenciu zjesť viac pri pozeraní televízie, alebo ak sa sústredí na obrazovku telefónu či tabletu. Viac tipov na zdravé chudnutie a zdravé maškrtenie si prečítate v našom archíve.
Hodnoty pre jednotlivé potraviny sa môžu málo líšiť v závislosti od zdroja. Ako sme už na začiatku spomínali, ide o nameranú hodnotu, takže každá tabuľka obsahuje hodnoty z konkrétnych meraní v klinickej štúdii. Čím viac ľudí sa zúčastnilo takej štúdie, tým reprezentatívnejšia hodnota. Takisto rôzna úprava jednej potraviny, napríklad rôzne druhy pečiva z tej istej múky, budú mať rozdielne hodnoty glykemických indexov. Zároveň platí, že asi nebudete prerátavať presne podľa čísel to čo máte na tanieri. Praktickejšie pre bežný deň sú teda skupiny: nízky GI do 30, stredný GI 31-70, vysoký GI 71 a viac.
Hodnoty glykemického indexu podľa potravín
-
Zelenina:
Brokolica 9
Cesnak 11
Hlávkový šalát 15
Kapusta 15
Kukurica 57
Mrkva 46
Paprika 10
Paradajky 12
Zemiaky 63
-
Strukoviny:
Hrach 31
Fazuľa 34
Sója 18
Šošovica 30
-
Ovocie:
Ananás 58
Banány 59
Broskyne 39
Čerešne 23
Figy 60
Grapefruit 22
Hrozno 56
Hrušky 37
Jahody 41
Jablká 38
Kiwi 42
Mango 49
Marhule 29
Melón 65
Pomaranč 42
Slivky 25
-
Ryža:
Ryža biela 64
Ryža hnedá 57
Ryža natural 50
-
Cestoviny:
Celozrnné cest. 32
Makaróny 48
Špagety 43
-
Zemiaky:
Zemiaky varené 66
Zemiaky pečené 82
Zemiak. hranolky 86
-
Pečivo:
Biely chlieb, rožky 70 – 80
Celozrnný chlieb 56
Croissant 75
Muffin 66
-
Mlieko, jogurty:
Mlieko nízkotučné 36
Mlieko polotučné 32
Mlieko plnotučné 28
Jogurt ovocný 29
Jogurt nízkotučný 32
Vajce natvrdo 50
-
Čokoláda, tyčinky:
Mliečna čokoláda 56
Horká čokoláda 65
Tyčinky čokolád. 61
-
Orechy:
Arašidy 38
Kešu 41
Vlašské orechy 30
-
Nápoje:
Isostar 70
Fanta 68
Sirup 66
Limonáda 66
Coca-Cola 58
Lift 58
Káva s cukrom 58
Horúca čokoláda 51
Pomarančový džús 50
Grepový džús 48
Ananásový džús 46
Mrkvový džús 43
Zeleninový džús 43
Jablkový džús 40
Pivo 115-120
-
Mäso:
Všetky druhy mäsa, aj ryby majú hodnotu 0, pretože neobsahujú cukor, iba bielkoviny a tuky.
A na záver - pivo. Všimli ste si to? Pivo má zo všetkých potravín a nápojov v našej tabuľke najvyššiu hodnotu, dokonca presahuje čistú glukózu! To znamená, že veľmi rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi, na čo môže telo diabetika len ťažko reagovať a teda spôsobuje okamžite hyperglikémiu. Ak je niekto neodhalený diabetik, alebo pre-diabetik, pivo naviac maskuje dva z príznakov cukrovky - časté močenie a smäd. Podľa odhadov až 16 % diabetikov o svojej chorobe nevie. Výživová hodnota piva v pollitri predstavuje cca tri krajce chleba. Naviac obsahuje alkohol, ktorý môže spôsobiť oneskorenú hypoglykémiu a ketoacidózu svojim pôsobením na pečeň. Pivo je ozajstný problém pre diabetika, ktorý si ho nedokáže odoprieť.
ZDROJE:
Glykemický index sacharidů – vztah k obezitě, Prakt. Lék. 2007; 87(3): 150-152
Glykemický index potravin 2019, Prakt. lékáren. 2019; 15(3): 172-177
Pivo se sníženým obsahem cukru a alkoholu vhodné pro diabetiky, Aleš Franc; Jan Muselík; David Vetchý, Čes. slov. Farm., 2018; 67, 212-215
http://www.interna-adamov.cz/wp-content/uploads/2014/12/tabulka_glykemickych_indexu.pdf
https://www.stob.cz/cs/glykemicky-index-tabulky
https://schudnutie.peknetelo.eu/glykemicky-index-potravin.html
https://glycemicindex.com/
Zdieľajte tento článok
Súvisiace produkty
DIAMIZIN Gurmar 150 kapsúl
Skladom v e‑shope
24,09 €
TEREZIA Gluregul 60 kapsúl
Skladom v e‑shope
11,09 €
9,99 €
ACCU-CHEK Performa testovacie prúžky 50 kusov
Skladom v e‑shope
10,19 €
NATURVITA Chróm combi 60 tabliet
Skladom v e‑shope
3,79 €
Súvisiace otázky z poradne
-
02. 01. 2022
Môže sacharóza obsiahnutá v Lagose zvyšovať glykémiu?
Zistil som, že obsahuje sacharozu, je to predpisaný liek na stukovanú pečeň, takže otázka:
Môže zvyšovať cukor v krvi? Ak áno čo ju môže nahradiť?
Dalšia otázka:
Možno vo vašej lekarni zmerať: hodnoty cukru, cholesterol, pripadne najnovšie protlátky Covid -19?
Vaše odporúčanie na podporu travenia...
zdravý dôchodca -
24. 04. 2023
voľnopredajný doplnok na zvýšený cukor
ráno mám zvýšený cukor asi 15, cez deň je to menej - viem ako sa treba stravovať. Čo mám urobiť aby som ráno nalačno nemala také zlé výsledky. Ďakujem
-
11. 03. 2024
Skorocelové cukríky bez cukru
Zo skorocelom cukriky ak je mozne bez cukru mate? Vdaka. Mam dva mesiace zahlienene priedusky
Dobrý deň,
ďakujem za otázku.
Liek Lagosa obsahuje sacharózu a laktózu. Jedna obalená tableta obsahu 84,741 mg sacharózy. pri dennej dávke 1tbl 2x denne to zodpovedá 169,48mg sacharózy , čiže 0.169g sacharózy. Obsah sacharózy je bezpečná dávka aj pre diabetika. Diabetici by mali obmedziť množstvo sacharózy na 50g/deň (max. do 10% energetickej spotreby) v rámci dodržania celkovéej spotreby sacharidov. Pacienti so zriedkavými dedičnými problémam i galaktózovej intolerancie, intolerancie fruktózy, celkovým deficitom laktázy, deficitom sacharázy a izomaltázy alebo glukózo-galaktózovou malabsorpciou nemajú užívať tento liek.
Vhodnou alternatívou bez sacharózy je liek Legalon 140mg. Jedna kapsula obsahuje 173,0 - 186,7 mg suchého extraktu z plodov rastliny pestrec mariánsky (Silybum marianum), čo zodpovedá 140 mg silymarínu (extrakčné činidlo: etylacetát > 96,7 %). Na podporu trávenia môžete používať kavpky J.V. KVAPKY Chol 50 ml. Tento bylinný komplex obsahuje extrakty uvedených rastlín: Valeriana officinalis (Valeriana lekárska), Taraxacum officinale (Púpava lekárska), Pimpinella anisum (Bedrovník anízový), Mentha piperita (Mäta pieporná), Chelidonium majus (Lastovičník väčší). Bylinné výťažky obsiahnuté v prípravku pôsobia priaznivo na trávenie, žlčník a činnosť žalúdka, pomáhajú pri nadúvaní a brušných kŕčoch. Prispievajú k podpore tráviacich štiav a k normálnej funkcii črevného traktu.
Prípravok sa doporučuje pri akýchkoľvek tráviacich ťažkostiach, nevoľnostiach, pri črevných virózach a kinetóze s rýchlym nástupom účinku. Prípravok sa odporúča užívať v dávke 12 kvapiek 2x denne. Kvapky sa užívajú najlepšie 20 minút pred jedlom, nakvapkajú sa na lyžičku vody.
Momentálne z dôvodu Covidových opatrení sa merania v Benu lekárňach aktuálne zastavené.
S pozdravom a želaním krásneho dňa
PharmDr. Lenka Balážová
odborný zástupca BENU SK 77