Prirodzeným zdrojom sú živočíšne produkty
Aj keď ide o vitamín rozpustný vo vode, ľudské telo si ho dokáže ukladať do zásoby. Je totiž viazaný v rôznych organických molekulách ako napríklad hemoglobín a pri metabolizme ju ho telo vie čiastočne recyklovať a tým zásoby tak udržať nejakú dobu.
Prirodzeným zdrojom vitamínu B12 v potravinách sú živočíšne produkty: mlieko, mäso, ryby, mlieko, mliečne výrobky a vajcia. Osoby, ktoré nekonzumujú žiadne zo živočíšnych produktov a vyberajú si iba rastlinnú potravu, môžu vitamín B12 doplniť formou doplnku stravy. V istých obdobiach života sú nároky spotrebu vitamínu B12 vyššie a v tele niektorých osôb je vitamínu B12 nedostatok.
Na vyšší príjem by mali dbať starší ľudia, alkoholici, ľudia trpiaci na ochorenie čriev a žalúdka, tehotné ženy, vegetariáni a vegáni. Deficit vitamínu B12 sa prejavuje veľmi nešpecificky a na prvý pohľad nemožno povedať, že ide práve o nedostatok vitamínu. Súvisí s krvotvorbou, s funkciou nervového systému a metabolizmom.
Vitamín B12 a jeho účinky:
- prispieva k udržaniu normálnej činnosti nervovej sústavy,
- prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu,
- prispieva k normálnej psychickej činnosti,
- prispieva k zmierneniu únavy a vyčerpania,
- prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek,
- prispieva k normálnej funkcii imunity.
Opýtajte sa lekárnika
Po-Pia: 09:00-17:00