Obsahujú probiotiká Probio-fix inum bliekovinu kravského mlieka?

    • Otázka pre lekárnika
    • Imunita
    • Trávenie
    13. 05. 2020

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, či probiotiká Probio-fix Imun obsahujú bielkovinu kravského mlieka a či sú úplne vhodné pri HIT.

    Dobrý deň,

     

    ďakujem za otázku.

     

    PROBIO-FIX INUM cps  neobsahujú  proteíny kravského mlieka,  je vhodné ich užívať pri histamínovej intolerancii.  Užite 1 kapsulu denne. Pri akútnych ťažkostiach užite 2 × 1 kapsulu denne.

     

    Zloženie PROBIO-FIX INUM cps

    • Účinná zložka: Baktérie mliečneho kvasenia: Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12®, minimálne 2,7 miliárd (2,7 ×109) životaschopných baktérií na konci doby použiteľnosti.
    • Pomocné látky: Maltodextrín, mikrokryštalická celulóza, oxid kremičitý, stearan horečnatý.
    • Neobsahuje: proteíny kravského mlieka, laktózu, lepok, chuťové aditíva.

     

    Aby sa človek zbavil ťažkostí, ktoré mu histamínová intolerancia spôsobuje, musí dodržiavať diétu a vylúčiť určité potraviny.

    Pri histamínovej intolerancii  sa používajú preparáty s obsahom enzýmu diaminooxidáza- prípravok DAOSIN  (užívajú sa pred jedlom). Podľa niektorých experimentálnych prác, zníženie tvorby histamínu a urýchlenie jeho odbúrania podporujú vysoké dávky vitamínu C. Vitamín B6 zas môže zvyšovať aktivitu DAO v čreve.

    Pri bezhistamínovej diéte sa musí dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale aj na tie, ktoré pôsobia ako uvoľňovače alebo blokátory DAO: alkohol, čierny čaj, zelený čaj, energetické nápoje.


    Zakázané potraviny:
    Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, acidofilné a kefírové mlieko, kyslá smotana, žinčica, cmar, jogurty, zrejúce syry (ako ementál, parmezán, rokfort, camembert).
    Mäso a iné živočíšne produkty: ryby a morské živočíchy (ktoré prešli zmrazením a konzervovaním), údeniny ako saláma, párky, šunky, klobása.
    Zelenina a strukoviny: paradajky (a výrobky z paradajok, napr. kečup), kvasená kapusta (aj iná kvasená zelenina), červená fazuľa, sója, cícer.
    Ovocie: jahody, ananás, väčšina citrusov.
    Pečivo: biela múka, kvasnicový chlieb, komerčne vyrábané koláče a zákusky.
    Tuky a oleje: margarín, tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok.
    Bylinky a koreniny: škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica.
    Sladkosti: čokoláda, kakao, orechy.
    Alkoholické nápoje: červené víno, sekt a kvasinkové pivo.
    Nealkoholické nápoje: energetické nápoje, kola, ochutené farbené nápoje, zelený čaj, čierny čaj.
    Ostatné: kvasné octy, komerčne vyrábané omáčky, dressingy, pomazánky, kvasnice, nakladané a konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako siričitany, glutamány, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá).


    Povolené potraviny:
    Mlieko a mliečne výrobky: obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).
    Mäso a iné živočíšne produkty: čerstvé vajcia, červené mäso, hydina a ryby = jedine čerstvé.
    Zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby.
    Ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle.
    Pečivo: chlieb bez kvasníc – írsky chlieb.
    Tuky a oleje: čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť.
    Bylinky a koreniny: pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, kurkuma.
    Sladkosti: cukor, med, javorový sirup, melasa, domáce koláče, neochutené cereálie, ovsené vločky.
    Nealkoholické nápoje: voda, prírodná nesýtená minerálna voda, prírodné ovocné a zeleninové šťavy z povolených surovín.
    Alkoholické nápoje: jedine vodka, gin, biely rum = v malom množstve.
    Podotýkame, že uvedený zoznam je len informatívny. Znášanlivosť potravín je veľmi individuálna, takže človek si to musí odskúšať sám na sebe. Na základe toho si vytvorí vlastný zoznam a konzultuje ho s lekárom.

    Zopár dobrých rád: Uprednostňujte čerstvé potraviny. Stravu si pripravujte hlavne doma. Potraviny nenechávajte dlho mimo chladničky. Vyhýbajte sa konzervantom a hotovým potravinám.
    Nejedzte potraviny, ktoré v procese zrenia a skladovania podliehajú biochemickým a mikrobiálnym zmenám.

    Zdroje: Hrubiško, M.: Histamínová intolerancia, známa neznáma. 2016

     

     

    S pozdravom  a želaním krásneho dňa

    PharmDr. Lenka Balážová

    odborný zástupca BENU SK 77

     

     

    šipka PharmDr. Lenka Balážová

    Na otázku odpovedala PharmDr. Lenka Balážová , BENU SK 77, s.r.o. zobraziť odpoveď skryť odpoveď

Spýtajte sa priamo nášho lekárnika alebo lekára Späť do poradne

Zavrieť

Webové stránky používajú k poskytovaniu služieb, personalizácií reklám a analýze návštevnosti súbory cookie.
Viac informácií

Naše lekárne

Prihlásiť



Košík

Nákupný košík je prázdny.