Ktorý prípravok je vhodný pri histaminovej intolerancii?
-
03. 10. 2022
Dobry den uz dlho bojujem s problemom traveni bol som asi 2 krat na gastro na vsetky vysetrenia odbery nic vsetko je “super” mam neskutocny problem s travenim rychle travenie zlta stolica … na imunologiu mi povedali ze mam i toleranciu na histamin bojujem stym uz rok a stale tie iste pribelmy najviac to travenie. Rad by som sa oyptal ake podporné doplnky existuju na to najma ak clovek cestuje aby eliminoval hnacku pocul som o daosin, revicolin .
Za vasu odpoved dakujem
Spýtajte sa priamo nášho lekárnika alebo lekára Späť do poradne
Dobrý deň,
ďakujem za otázku.
Odporúčam Vám prípravok Revicolin. V úvode sa odporúča užívanie 2 x 1 kapsula denne (1 ráno, 1 večer), neskôr, od 15. dňa obvykle postačuje 1 kapsula ráno, prípadne podľa potreby. Sú naň veľmi dobré recenzie.
Pri bezhistamínovej diéte sa musí dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale aj na tie, ktoré pôsobia ako uvoľňovače alebo blokátory DAO: alkohol, čierny čaj, zelený čaj, energetické nápoje.
Zakázané potraviny:
Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, acidofilné a kefírové mlieko, kyslá smotana, žinčica, cmar, jogurty, zrejúce syry (ako ementál, parmezán, rokfort, camembert).
Mäso a iné živočíšne produkty: ryby a morské živočíchy (ktoré prešli zmrazením a konzervovaním), údeniny ako saláma, párky, šunky, klobása.
Zelenina a strukoviny: paradajky (a výrobky z paradajok, napr. kečup), kvasená kapusta (aj iná kvasená zelenina), červená fazuľa, sója, cícer.
Ovocie: jahody, ananás, väčšina citrusov.
Pečivo: biela múka, kvasnicový chlieb, komerčne vyrábané koláče a zákusky.
Tuky a oleje: margarín, tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok.
Bylinky a koreniny: škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica.
Sladkosti: čokoláda, kakao, orechy.
Alkoholické nápoje: červené víno, sekt a kvasinkové pivo.
Nealkoholické nápoje: energetické nápoje, kola, ochutené farbené nápoje, zelený čaj, čierny čaj.
Ostatné: kvasné octy, komerčne vyrábané omáčky, dressingy, pomazánky, kvasnice, nakladané a konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako siričitany, glutamány, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá).
Povolené potraviny:
Mlieko a mliečne výrobky: obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).
Mäso a iné živočíšne produkty: čerstvé vajcia, červené mäso, hydina a ryby = jedine čerstvé.
Zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby.
Ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle.
Pečivo: chlieb bez kvasníc – írsky chlieb.
Tuky a oleje: čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť.
Bylinky a koreniny: pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, kurkuma.
Sladkosti: cukor, med, javorový sirup, melasa, domáce koláče, neochutené cereálie, ovsené vločky.
Nealkoholické nápoje: voda, prírodná nesýtená minerálna voda, prírodné ovocné a zeleninové šťavy z povolených surovín.
Alkoholické nápoje: jedine vodka, gin, biely rum = v malom množstve.
Podotýkame, že uvedený zoznam je len informatívny. Znášanlivosť potravín je veľmi individuálna, takže človek si to musí odskúšať sám na sebe. Na základe toho si vytvorí vlastný zoznam a konzultuje ho s lekárom.
Zopár dobrých rád: Uprednostňujte čerstvé potraviny. Stravu si pripravujte hlavne doma. Potraviny nenechávajte dlho mimo chladničky. Vyhýbajte sa konzervantom a hotovým potravinám. Nejedzte potraviny, ktoré v procese zrenia a skladovania podliehajú biochemickým a mikrobiálnym zmenám.
Zdroje: Hrubiško, M.: Histamínová intolerancia, známa neznáma. 2016
S pozdravom a želaním krásneho dňa
PharmDr. Lenka Balážová
odborný zástupca BENU SK 77