Candistop a HIT
-
05. 01. 2023
Prosím môžem produkt užívať aj keď mám histamínovú intoleranciu. Ďakujem
Spýtajte sa priamo nášho lekárnika alebo lekára Späť do poradne
Prosím môžem produkt užívať aj keď mám histamínovú intoleranciu. Ďakujem
Spýtajte sa priamo nášho lekárnika alebo lekára Späť do poradne
Dobrý deň,
ďakujem za otázku.
Spomínané probiotikum obsahuje niektoré kmene, ktoré nie je vhodné užívať pri laktózovej a histamínovej intolerancii, pretože mnohé z nich sú schopné vytvárať samotný histamín (napr. L.casei, L.bulgaricus).
Medzi kmene, ktoré sú vhodné pri histamínovej intolerancii sú Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum. Odporúčam Vám PROBIO-FIX Inum 30 kapsúl, PEARLS IC 30 kapsúl, PEARLS YB 30 kapsúl. Vyhovujúce zloženie kmeňov majú aj probiotiká MOVIT - MOVIT Probiotiká 90 kapsúl - obsahujú komplex 6 kmeňov vitálnych mikrooorganizmov a viatmínu C (Lactobacillus paracasei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve, Lactobacillus plantarum).
Ak máte problémy s histamínovou intoleranciou, skúste vyskúšať REVICOLIN kvasinky Kluyveromyces + PEA 30 kapsúl - zmierňuje tráviace ťažkosti spojené s intoleranciou. Odporúča sa 1 alebo 2 kapsuly denne. V úvode, počas14 dní sa odporúča užívanie 2 x 1 kapsula denne (1 ráno a 1 večer). Neskôr, od 15. dňa obvykle postačuje 1 kapsula ráno, prípadne podľa potreby.
Pri bezhistamínovej diéte sa musí dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale aj na tie, ktoré pôsobia ako uvoľňovače alebo blokátory DAO: alkohol, čierny čaj, zelený čaj, energetické nápoje.
Zakázané potraviny:
Mlieko a mliečne výrobky: kyslé mlieko, acidofilné a kefírové mlieko, kyslá smotana, žinčica, cmar, jogurty, zrejúce syry (ako ementál, parmezán, rokfort, camembert).
Mäso a iné živočíšne produkty: ryby a morské živočíchy (ktoré prešli zmrazením a konzervovaním), údeniny ako saláma, párky, šunky, klobása.
Zelenina a strukoviny: paradajky (a výrobky z paradajok, napr. kečup), kvasená kapusta (aj iná kvasená zelenina), červená fazuľa, sója, cícer.
Ovocie: jahody, ananás, väčšina citrusov.
Pečivo: biela múka, kvasnicový chlieb, komerčne vyrábané koláče a zákusky.
Tuky a oleje: margarín, tuky a oleje s obsahom farbív a konzervačných látok.
Bylinky a koreniny: škorica, klinčeky, čili korenie, karí korenie, pálivá paprika, aníz, horčica.
Sladkosti: čokoláda, kakao, orechy.
Alkoholické nápoje: červené víno, sekt a kvasinkové pivo.
Nealkoholické nápoje: energetické nápoje, kola, ochutené farbené nápoje, zelený čaj, čierny čaj.
Ostatné: kvasné octy, komerčne vyrábané omáčky, dressingy, pomazánky, kvasnice, nakladané a konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako siričitany, glutamány, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá).
Povolené potraviny:
Mlieko a mliečne výrobky: obyčajné mlieko, smotana (na varenie, na šľahanie), čerstvý syr (ako riccota, cottage, mascarpone, mozzarella, tvaroh, parenica neúdená).
Mäso a iné živočíšne produkty: čerstvé vajcia, červené mäso, hydina a ryby = jedine čerstvé.
Zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, reďkovka, červená repa, kapusta, kel, kukurica, paprika, pór, cuketa, šalátová uhorka, zelená fazuľka, huby.
Ovocie: jablká, hrušky, banán, melón, hrozno, mango, figy, rebarbora, broskyne, černice, čučoriedky, ríbezle.
Pečivo: chlieb bez kvasníc – írsky chlieb.
Tuky a oleje: čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť.
Bylinky a koreniny: pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, kurkuma.
Sladkosti: cukor, med, javorový sirup, melasa, domáce koláče, neochutené cereálie, ovsené vločky.
Nealkoholické nápoje: voda, prírodná nesýtená minerálna voda, prírodné ovocné a zeleninové šťavy z povolených surovín.
Alkoholické nápoje: jedine vodka, gin, biely rum = v malom množstve.
Podotýkame, že uvedený zoznam je len informatívny. Znášanlivosť potravín je veľmi individuálna, takže človek si to musí odskúšať sám na sebe. Na základe toho si vytvorí vlastný zoznam a konzultuje ho s lekárom.
Zopár dobrých rád:
Uprednostňujte čerstvé potraviny.
Stravu si pripravujte hlavne doma.
Potraviny nenechávajte dlho mimo chladničky.
Vyhýbajte sa konzervantom a hotovým potravinám.
Nejedzte potraviny, ktoré v procese zrenia a skladovania podliehajú biochemickým a mikrobiálnym zmenám.
Zdroje: Hrubiško, M.: Histamínová intolerancia, známa neznáma. 2016
S pozdravom a želaním krásneho dňa
PharmDr. Lenka Balážová
odborný zástupca BENU SK 77